Rozněžnělí Scorpions akusticky

12.07.2001 07:20 - Luboš Rosí | foto: facebook interpreta

Scorpions přicházejí s ambiciózním albem" Acoustica", nahraným letos na koncertě v Lisabonu.
8/10

Scorpions - Acoustica

Celkový čas: 70:55
Záznam únorového koncertu z portugalského Lisabonu představuje jednotný výčet známých skladeb, příjemně změněných díky akustickému podání. Na albu se snoubí pasáže nejhlubších a nejtklivějších balad s písněmi, co umějí rozšlapat. Všechny kousky se však díky pozoruhodné transformaci do unplugged podoby dostávají do ještě jemnější odstínů, než ve kterých byly původně napsány. Spousta drobných detailů, kytarových kudrlinek a pestrých "vybrnkávaček" pak dává dohromady skládanku plnou vynikající hudby.

Baladické pasáže alba, které tvoří celky o několika za sebou řazených písních, se nesou na poklidné, tklivé vlně rozněžněných tónů. Jsou písně, které autorská dvojice Klaus Meine a Rudolf Schenker svázala dojemnou bolestností a ublížeností ze zhrzených příběhů lásky (např. "Still Loving You" nebo "I Wanted To Cry But The Tears Wouldn´t Come"), jiné songy jsou zase naplněny smířením a uklidněním, jako třeba skladba "Life Is Too Short". Mimochodem, housle v této písni jsou natolik tklivé a výmluvné, že si jejich použití dovoluji označit za jeden z nejpovedenějších motivů celého akustického alba. Z rychlejších písní potom jistě zaujme stupňovitá "Holyday", spěchající "CatchYour Train", hutná úvodní věc "The Zoo" nebo naopak strhující závěrečná "Hurricane 2001".

Z největších scorpionských pecek samozřejmě nemohou chybět ani ty komerčně nejúspěšnější a právě u nich je zajímavé pozorovat rozdíly od notoricky známých předloh. Tak například obleček, spletený z úderů do klapek klavíru, vybrnkaných strun kytar a nezbytné dramatické vsuvky bicích před gejzírovitým refreném, je slušivým převlekem hitovky "You And I". To píseň "Wind Of Change" má na sobě aranžmá, které je kromě jiného utkáno hlavně z tónů mandolíny, podkreslující refrénový popěvek - celá skladba je tak volnější a plynulejší, ovšem stejně výmluvná jako známý originál. Za zmínku stojí také bezchybné zpracování kousku "Love Of My Life", který dává vzpomenout na svého autora a zároveň prvního interpeta - Freddieho Mercuryho. Vzpomínkovou písní, která je příběhem složeným z nezodpovězených otázek, je potom také pokorná "Drive", věnovaná památce zesnulého Benjamina Orra.

Scorpions 2001 přicházejí s povedeným dílem, které má v sobě spoustu dobré a nápadité práce na starých skladbách. Rocková kapela, na "Acoustice" dosud snad nejvíce rozněžněná, tak servíruje fanouškům vděčné CD, příjemně vybočující z řádky vlastní diskografie.

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album:


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY