Břitvu si odnesli Insania, Mother či Asmodeus

24.04.2011 22:19 - Viktor Palák | foto: facebook interpreta

Insania - Břitva
© Miroslav Schwanzer
V sobotu 23. dubna byly v brněnském klubu Melodka již podesáté předány ceny Břitva, které udělují hudební publicisté nejlepším počinům v oblasti rocku, metalu, punku a hardcoru.

Vítězem kategorie album roku se stala kapela Insania s deskou "Kult hyeny". Druzí se umístili letošní vítězové žánrového Anděla Malignant Tumour s albem "Earthshaker", třetí skončili post-metaloví FDK a jejich album "Earthlinked". Objevem roku se stalo tvůrčí duo Gorgonea Prima, které kombinuje tvrdou elektroniku s black metalem.

Neřadovou nahrávkou roku se stala vinylová reedice klíčové desky thrashové legendy Asmodeus "Prosincová noc blíže neurčeného roku", zatímco v kategorii minialbum, split a singl roku zvítězila debutová nahrávka východočeské emo-hardcorové skupiny Esazlesa.

Nejen rok 2010, ale i rok 2009 byl zohledněn v kategoriích hodnotících hardcorové a punkové počiny. Nejlepším albem v těchto žánrech se stala debutová nahrávka kapely Mother "Through This Disappearing Land".

Jednorázově se letos hlasovalo rovněž o osobnosti scény, kterou se stal hudební publicista Petr Korál. Na stříbrné příčce se umístil zpěvák kapely Insania Petr "Poly" Pálenský a bronzový je pořadatel festivalu Obscene Extreme Miloslav "Čurby" Urbanec. Kompletní pořadí je k přečtení na webu cen Břitva.

O letošních cenách rozhodovalo přes šedesát hudebních publicistů. Jejich seznam i kompletní výsledky mimo jiné v kategoriích kniha roku či video roku jsou k dispozici na oficiálním webu www.cenybritva.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY