Pandí talisman pro štěstí

21.02.2011 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Zapomeňte na vygradovaný hřmot beatů a syrových organických zvuků. Gold Panda totiž vsadil na docela okoukaný písničkový formát, ale vše předčil vřelostí a vlastním pojetím jakési anglické pohody. "Lucky Shiner" je radost poslouchat pro odhalenou nápaditost a zcela osobní tvář samotného autora.
8/10

Gold Panda - Lucky Shiner

Skladby: You, Vanilla Minus, Parents, Same Dream China, Snow & Taxis, Before We Talked, Marriage, I'm With You But I'm Lonely, After We Talked, India Lately, You.
Vydáno: 22.10.2010
Celkový čas: 47:05
Žánr: glitch, abstract, idm, experimental, downtempo
Vydavatel: Ghostly International
Nejdříve tu byl tajemný Burial a loni k němu přibyl další ctitel skrývání některých údajů o sobě samotném. Nyní si říká Derwin Panda (ale na pravé příjmení se ho prosím radši neptejte) a po sérii remixů a épéček doputoval ke své prvotině "Lucky Shiner". "Quitter's Raga" (vydáno na stejnojmenném 7-inchy před dvěma lety) Pitchfork chválil každým coulem a vtěsnal jej do první stovky nej tracků roku 2009. V tom samém období už ale pomalu začaly vznikat první struktury kompozic z debutu projektu Gold Panda, s jehož mixem vypomohl James Shaw ze Simian Mobile Disco.

Derwin se vydal dvojí cestou. V jedné ctí odrazy toho, co jej pravděpodobně nejvíce baví v současném zvuku z dílny Four Tet; to vše podkopl strohými mechanicky vypiplanými rytmy. V druhé linii jde proti proudu času a nejvíce práce odvedl na sampleru Akai MPC2000XL, který v rychlém tempu současného vývoje technologií je již pěkně zaprášeným modelem. Hrst vokálních smyček (slova ty a já v singlovce "You"), repetice fragmentů a poklidná atmosféra kdesi v zeleni zalitém Essexu - to jsou asi ony základní ingredience "Lucky Shiner".

Během poslechu se do popředí dostávají jasně patrná nostalgie (vyhrabané vzpomínky), lehce chvějící se vroucnost emocí a pestrá paleta melodických preludií. V nejeden moment si Derwin odskočí do asijských teritorií a nechá se tamními kulturami zcela omámit (zejména v dvojici "Same Dream China" a "India Lately"). Naopak ve "Vanilla Minus" nebo "Snow & Taxis" probublává euforie naděje a štěstí; pokud jste stále nezanevřeli na poblázněného Aphexe Twina, bude se vám glitchové oratorium "Before We Talked" hodně líbit. Ždibec akustiky si s elektronikou našel patrné spojnice a minimalistická preciznost našla svého nového objevitele.

"Lucky Shiner" je velmi osobní nahrávka, a to nejen díky přiznané rodinné vazbě (deska se jmenuje po Derwinově babičce), ale i pro svou melodramatičnost a náhled kamsi do vzdálených zákoutí rozmanitosti hudebních elementů naší planety. Gold Panda je hračička s nápady a zvukovými smyčkami, jeho něco jako pop písničky ze svého přehrávače nebudete chtít jen tak vytáhnout.

Gold Panda se 24. února předvede v pražském Paláci Akropolis (v rámci série EuroConnections), support mu bude dělat dvojice Iva 8bitová a DJ Menšík (alias hudební publicisté Aleš Stuchlý a Karel Veselý).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY