Letošní Grammy si podmanila skupina Lady Antebellum

14.02.2011 08:26 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Lady Antebellum
© Kevin Winter/Getty Images
Potřiapadesáté se dnes nad ránem v Los Angeles udílely ceny Grammy. Porota rozdala sto devět zlatých gramofonků a nebyla nouze ani o překvapení. Naprostým vítězem se totiž stala country skupina Lady Antebellum, zvítězila celkem pětkrát, včetně kategorie nejlepší píseň ("Need You Now").

Nejprestižnější ocenění album roku putovalo k Arcade Fire, porotu nadchla jejich nahrávka "The Suburbs". Skupina během večera taktéž vystoupila. Favorizovaný Eminem, který vyšel jako král nominací s deseti želízky v ohni, si nakonec odnesl pouhé dvě sošky, jednou z nich byla i cena za nejlepší rapové album ("Recovery").

Dalším překvapením bylo vítězství nepříliš známé šestadvacetileté Esperanzy Spalding v kategorii objev roku. Konkurencí jí byla ostrovní Florence And The Machine nebo kanadský miláček -náctiletých Justin Bieber. Celkem tři ocenění si odnesla Lady Gaga, která v posledním roce s deskou "The Fame Monster" bodovala na mnoha podobných akcích. Těšit ji může vítězství v kategorii nejlepší popové album.

Zpěvačka během večera taktéž vystoupila se svým nejnovějším singlem "Born This Way" a nebyla by to ona, kdyby si nepřipravila něco jiného. Tentokrát to byla bílá rakev-vajíčko, ze které se na začátku svého představení vynořila a ve které se mihla i na červeném koberci. Své umění předvedla živě i Katy Perry, odborníci se však shodují, že se jednalo o víceméně kýčovité vystoupení. Mezi nejlepší hudební momenty večera naopak dle nich patřilo trojvystoupení Janelle Monáe, B.o.B a Bruna Marse.

Fanoušky skupiny Muse zase potěší, že s "The Resistance" vyhráli cenu za nejlepší rockové album. Frontman Matt Bellamy později řekl, že byl vítězstvím opravdu překvapen. Za zmínku stojí i současná smolařka Christina Aguilera. Při nedávném finále amerického fotbalu pozměnila text americké hymny a vysloužila si ostrou kritiku. Při dnešním předávání cen Grammy během hudební pocty pro Arethu Franklin na pódiu upadla.

Kompletní seznam oceněných naleznete na této adrese.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY