Apocalyptica musí zaplatit Rammstein za porušení autorských práv

08.01.2011 01:12 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Apocalyptica
© apocalyptica.com
Po velké slávě, která potkala finskou Apocalyptiku s vydáním "7th Symphony", se cellisté dostali do malérů. Muzikanti totiž prohráli spor s německým soudem, kdy údajně neoprávněně použili jméno německé kapely Rammstein. Za svůj prohřešek jim nyní musí zaplatit čtyřicet pět tisíc eur.

Žalobu podala reklamní společnost kvůli kampani k desce "Worlds Collide" z roku 2007. Apocalyptica si totiž na jednu z novinkových písní "Helden" pozvala zpěváka Tilla Lindemanna. Následně prodávala nahrávku s nálepkou na obalu, kde stálo, že se na desce "podílejí Rammstein" a ne jen jejich frontman. Krajský soud v Berlíně dal žalující straně za pravdu a označil to za škodu na jméně kapely.

Aby toho nebylo málo, podobný případ nastal i po vydání aktuální nahrávky. V písni "Not Strong Enough" hostuje Brent Smith, lídr formace Shinedown. Kvůli nezajištěným právům u nahrávací společnosti Atlantic Records, pod kterou kapela působí, ale nemohou cellisté jeho vokál použít. Apocalyptica tedy musela do singlové verze pro rádia dosadit hlas Douga Robba z Hoobastank.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY