Chcípni!

18.01.2011 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Uznávám, recenze na Necrovu depresivní death-rap desku "Die!" přichází s křížkem po funuse, neb nejbizarnější persona světovýho hip-hopu nás vloni hned dvakrát navštívila a pro rok 2011 s dalším intermezzem v Česku logicky nepočítá, jenže Necrova nahrávka není z těch, které mají datum spotřeby striktně dané.
8/10

Necro - Die!

Skladby: asBESTos, Pit, Thugcore Cowboy, Die!, Set It, Brutalized, Serpent's Bite, The Kink Panther, Hey Now, The Asshole Anthem, Sorcerer of Death's Construction, First Blood, Thin Line Between Love & Hate, Bedbugs, Viva Necro, F.U.B.A.R., The Human Traffic King (White Slavery Pt. 2)
Vydáno: 18.5.2010
Celkový čas: 52:04
Žánr: death-rap
Vydavatel: Psycho+Logical-Records
Smrt Strýčka Howieho dva měsíce před vydáním alba "Die!" dokázala v Necrovi probudit city. Na svém Facebooku toto monstrum napsalo nezvykle milé R.I.P.ko, až fanoušci na okamžik (trvající přesně do prvního stažení a vyposlechnutí desky) zapochybovali, zda se v zakladateli death-rapu přece jen něco nezlomilo. A ono nezlomilo.

Necro na "Die!" navazuje přesně tam, kde před třemi lety ztratil nit s "Death Rapem", tedy v záhrobí, kde se odehrávají ty nejbizarnější sexuální praktiky. Nahrávka v sobě skrývá dva důležité mezníky Necrovy kariéry. Primárně nepozval jediného hosta a o sedmnáct songů se vyjma nasamplovaných hlasů postaraly jen a pouze hlasivky mrtvého živého (živého mrtvého, chcete-li). A také tentokráte nechal své perfekcionistické sklony uležet v rakvi a pustil svou surrealistickou, sadistickou, surovou a syrovou představivost na uzdě, výsledkem je dost možná Necrův nejexperimentálnější počin vůbec.


Necro - asBESTos

Necro...

... se narodil jako Ron Raphael Braunstein 7. června 1976 v Brooklynu, New Yorku. Na začátku milénia se proslavil svými morbidními texty a je pokládán za zakladatele death-rapu, tedy stylu, jenž propojuje rap s death metalem. Řada Necrových přátel se rekrutuje právě z metalové subkultury (za všechny Igor Cavalera, zakladatel Sepultury nebo Scott Ian z Anthraxu). Samotný pseudonym Necro si vypůjčil z jedné z písní dalších členů Velké čtyřky, kapely Slayer.
V newyorských hip-hopových kruzích se Necro začal pohybovat už na začátku devadesátých let. Ve svých patnácti letech vyhrál soutěž na jedné z lokálních rádiových stanic a přibývající sebevědomí způsobovalo jeho stále častější výstupy. Při svém dospívání se Necro pohyboval především v podzemí a často pořádal nebo se alespoň účastnil open-mic sejšn, tedy obdoby dnešních středoevropských poetry slamů. Při jednom ze svých vystoupení byl zatčen, to když v New Yorku vystoupil v triku, ze kterého se usmíval masový vrah Charles Manson. Právě Mansonovi a jiným sociopatům a deviantům většinu svých textů Necro věnuje. Často sám sebe označuje za sexorcistu, vzývajícího ďábla.
O dosud poslední kontroverzní moment se postaral písní "The Asshole Anthem" z aktuálního alba "Die!", použil v ní totiž nasamplovaný hlas feministky Ani Difranco, která Necra za zneužití její písně "Used To You" zažalovala. Za následek to mělo stažení desky "Die!" z iTunes i Amazonu, což samozřejmě jen zvýšilo poptávku po nahrávce.
Jak již bylo řečeno v úvodním odstavci, Necra kromě bratra Ill Billa zásadně ovlivnila i postava Strýčka Howieho. Právě track "I Need Drugs" z debutové eponymní nahrávky, který je Howiemu věnován, je dodnes považován za nejlepší Necrovo dílo vůbec. Ve videu pod článkem se můžete podívat na klip, ve kterém hraje Howie hlavní roli.


Necro - I Need Drugs


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY