Beatles, nic extra převratného

20.12.2010 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Jsem dalek od toho, abych někomu vnucoval svůj názor a přesvědčoval lidi, že jedině moje pravda je ta jediná správná. To se týká běžného života i nekonečných debat o hudbě. Popichujeme se s kamarády, jestli jsou lepší Stones, nebo Beatles, a dokážeme se tím bavit celé hodiny.
The Beatles poster
© facebook interpreta
Když někdo označuje za nejlepší kapelu historie Led Zeppelin, neodporuju. Respektuju, když dá někdo nové desce Kanyeho Westa stoprocentní hodnocení, a v duchu si pomyslím své. Nebudu vykřikovat do světa, kdo je nejlepší, největší a polibte mi šos. Kategorické soudy pojídačů moudrosti nemám rád.

S tím souvisí věc, která mne ale dokáže naštvat: pomýlená tvrzení plynoucí z nevědomosti, neznalost souvislostí a nesmysly, u kterých se chytám za hlavu. To se mi teď stalo při čtení debaty k novince týkající se připravované desky Coldplay. Několik čtenářů zmínilo Beatles slovy, "že by to bylo něco extra převratného, to asi ne", "že by byli nějak revoluční, to tedy ne", "hudba Beatles byla hrozně jednoduchá, používající ty nejjednodušší postupy akordů", "písničky Beatles jsou jednoduché, snadno se pamatující melodie" a podobně. Dobré téma na debatu? Bezpochyby. Jenže chce to dostudovat fakta, tohle už není jen otázka vkusu a preferencí.

Tvrdím, že revolučnější kapela než Beatles už nikdy nebude. A dobrá, nebudeme se tady bavit o době, ve které skupina působila, protože o podílu Beatles na kulturní a společenské revoluci 60. let jsou celé knihy. Pojďme se bavit "jen" o muzice. O čtveřici, která je synonymem revoluce v hudbě. Tvrdit o Beatles "nic extra převratného", to je naprostá ignorance člověka, který zná zlomek tvorby Brouků. Říct o "Ticket To Ride", "Happiness Is A Warm Gun", "A Day In The Life", "Helter Skelter", "Something", "Eleanor Rigby", "Penny Lane" a desítkách dalších skladeb, že jsou "jednoduché", to už chce fakt koule.

The Beatles
© www.wikipedia.org
Na všechny ty věci, jež nám dnes připadají v populární hudbě samozřejmé, by jistě někdo časem přišel, jenže The Beatles byli průlomoví a převratní v tolika věcech! Ale to samozřejmě nepochopí někdo, kdo zná jen "She Loves You", "Yellow Submarine", "Ob-la-di Ob-la-da" a pár dalších nejhranějších věcí. Mimochodem, i všechny tyto jmenované "jednoduché" písně jsou v něčem revoluční, ale to už si najděte sami. Studujte. Poslouchejte alba "Abbey Road" a "Revolver" (vcelku!), čtěte texty a dohledejte si souvislosti.

Dozvíte se spoustu zajímavostí, je to fantastická objevná cesta v moři plném nápadů. A pak už nevypustíte z klávesnice tvrzení o obyčejnosti chlapců z Liverpoolu. Uvědomíte si, jak to bylo se vznikem videoklipů, o kolik světelných let se posunul vývoj studiové práce, experimentování se zvuky, smyčkami a do té doby netradičními hudebními postupy nebo nástroji a jak se od dob Beatles změnila sdělení v textech pop music. Poslouchejte "Because", "Blackbird", "Tomorrow Never Knows", "Girl", "If I Needed Someone", "I Am The Walrus" etc. a zkuste si v mozku předefinovat význam slov jednoduchost, genialita a revoluce. Tedy jestli chcete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY