Divadlo Archa pozve objevy osmdesátých let

05.12.2010 12:50 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Bez ladu a skladu
© facebook interpreta
Předvánoční čas bude v pražském divadle Archa patřit kapelám osmdesátých let, které ve své době patřily k ikonám československé undergroundové hudební scény. Na koncertu 19. prosince se sejdou formace Bez ladu a skladu, Dybbuk a Ještě jsme se nedohodli.

Slovenská undergroundová kapela Bez ladu a skladu vznikla v roce 1985 v Trenčíně. Proslavila se hlavně rytmickou a také kakofonickou hudbou a metaforickými texty, které odvážně kritizovaly politický režim. V roce 2009 ji zařadil americký deník New York Times mezi "skupiny, které přispěly k pádu železné opony". Formace vydala tři studiová alba a aktivně koncertovala do roku 1997.

O velký přínos se postaralo i dívčí seskupení Dybbuk a v polovině osmdesátých let se stalo pevnou součástí české klubové scény. Rozpadlo se v roce 1988, z jeho základu vzešly soubory Panika a Zuby nehty. Poslední ze tria Ještě jsme se nedohodli stáli u zrodu hudebního fenoménu, pro který se později vžil název "brněnská alternativa". Nešetřili provokativními texty, kriticky glosujícími společenský marasmus Husákovy éry.

Večerní program začíná v osm hodin večer. Vstupenky za 290 Kč jsou k dostání v pokladně Divadla Archa a v předprodejních sítích Ticketpro a Ticketportal.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY