S My Chemical Romance žít lépe nebudete

22.11.2010 05:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

I přes zavádějící informace o rozpadu My Chemical Romance přišel den D, kdy tato úspěšná formace vydává novou desku. Místo konce divoká jízda s vlajícími vlasy! Ale i kdyby se romantici přece jen rozpadli, byla by "Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys" povedenou tečkou.
7/10

My Chemical Romance - Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys

Skladby: Look Alive, Sunshine, Na Na Na (Na Na Na Na Na Na Na Na Na), Bulletproof heart, Sing, Planetary (Go!), The Only Hope For Me Is You, Jet-Star And The Kobra Kid/Traffic Report, Party Poison, Save Yourself, I'll Hold Them Back, S/C/A/R/E/C/R/O/W, Summertime, Destroya, The Kids From Yesterday, Goodnite, Dr. Death, Vampire Money
Vydáno: 22.11.2010
Celkový čas: 45:53
Vydavatel: Warner Music
Vyšplhat aspoň na stejnou úroveň vlastní nejúspěšnější desky se snaží prakticky všichni publikem adorovaní interpreti. Zatímco někteří na to potřebují dlouhá léta a jiným se to třeba nepovede nikdy, Gerardovi & spol. stačily na tento horolezecký výkon pouhé čtyři roky. Novinka předčila všechna očekávání a dokonce se vyrovnala (ne-li ji rovnou předčila) předchozí bombě "The Black Parade". My Chemical Romance se v barevných kabátcích vydávají na cestu psanců. Jejich zbraní jsou ostré riffy, nápaditost a především neuvadající tempo. Vždyť i Dr. Death Defying radí: "Buďte stále v pohybu."

Aby čtveřice z New Jersey trumfla svoji poslední desku, musela přijít s něčím pro ni nezvyklým. "Danger Days..." jsou tedy zasazené do koncepce života čtyř "Killjoys" bojujících proti smyšlené společnosti Better Living Industries. Atmosféru doplňují koncepční texty nebo stejná vizuální stránka videoklipů. Průvodcem alba je rádiový moderátor Dr. Death Defying. Chápete, jeden z těch chlápků, kteří mají všechno na háku. Jeho vtipná intra uslyší posluchač celkem třikrát. Nenudí. Osobitý styl tohoto týpka jenom dokazuje, jak moc záleželo MCR na detailech.

Pánové zahodili chmurné barvy, Gerard si pár měsíců neumyl nově obarvené vlasy, Ray si hodil pásku přes oko a zevrubná změna image a nálady byla na světě. Jako by byla celá kapela víc v pohodě - atmosféra se už nezdá tak přísná. "Danger Days..." mají totiž přirozený náboj. Na posluchače se sype jedna svižná skladba za druhou a momentů k odfouknutí je pomálu. Tak třeba "The Only Hope For Me Is You" nebo druhý singl "Sing". A je to právě tahle skladba, která svojí procítěností kompenzuje absenci pomalého songu. V kontrastu proti ní stojí "Destroya", což je v dobrém slova smyslu opravdu zničující píseň. "Party Poison" zase mohla stejně tak ležet pod postelí švédským The Hives. Jinak ale v patnácti stopách nenaleznete slepé místo. Pokud album srovnáte v rámci tvorby interpreta, bezpochyby uslyšíte posun vpřed. Minimálně od dob debutu, kdy se jednalo spíše o slepé mlácení do nástrojů.

Party Poison, Jet Star, Fun Ghoul a Kobra Kid, tedy aktuální přezdívky chlapíků z My Chemical Romance, se mohou obávat jediné věci. Existuje riziko, že se placka oposlouchá stejně rychle, jako šla naposlouchat. Killjoys to na vás sice valí, ale během několika poslechů může dojít k vystřízlivění, což je silný argument hovořící v jejich neprospěch. "Danger Days..." se v budoucnu může stát přeceňovaným počinem, a to jen proto, že vyšel právě z dílny My Chemical Romance.

Jejich boj proti Korsovi, lídrovi Better Living Industries, začal víc než udatně. Na konci pak zazní americká hymna, sbohem a šáteček. "Dr. DD signing off."


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY