Deep Purple opět v Česku, opět skvělí

27.10.2010 10:06 - Katarína Straková | foto: facebook interpreta

Zatímco se tehdejším Československem bezstarostně projížděly ruské tanky, na britských ostrovech se dávala dohromady skupina Deep Purple, která se později měla stát legendární. Od osmašedesátého několikrát změnili sestavu, stihli se dokonce i rozpadnout. V aktuální sestavě v úterý zahráli Praze. Skvěle.

Live: Deep Purple

místo: O2 arena, Praha
datum: 26. října 2010
Fotogalerie

Deep Purple, Praha, O2 Arena, 26.10.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
České publikum si může gratulovat. Zatímco jiní interpreti sem zavítají sotva jednou (přičemž se v rozhovorech nechávají slyšet, že české publikum je prostě to nejlepší ever), a pak se zase dlouho neukážou, s Deep Purple je to jiné. Jen za minulý rok přijeli našince pozdravit celkem třikrát, v únoru 2009 "předskakovali" MS v klasickém lyžování v Liberci, v květnu stejného roku si pak střihli další dva koncerty v Praze a v Ostravě.

Avšak i přes časté návštěvy v poslední době se v úterý večer v O2 areně nezdálo, že by snad ztráceli své zdejší publikum. Podle Petra Nováka z pořádající agentury Live Nation se do prostor dostavilo osm tisíc diváků, což je zhruba stejně, jako bylo loni v pražské Tesla Aréně.

V sestavě Ian Gillan (zpěv), Roger Glover (baskytara), Steve Morse (kytara), Ian Paice (bicí) a Don Airey (klávesy) skupina ukázala divákům, že i po tolika letech na to pořád ještě má. Energie a přirozená dynamičnost sálaly z každého jejich pružného pohybu.

Deep Purple, Praha, O2 Arena, 26.10.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Jako muzikanti jsou "párplové" fenomenální. Z téměř dvouhodinového koncertu vynikla především instrumentální sóla, nepůvodní členové sestavy upevnili své pozice a vzbudili několikanásobný respekt. Varhaník Don Airey, jenž za klávesami v roce 2002 vystřídal původního Jona Lorda, si přítomné posluchače naklonil hned několikrát. Ve své několikaminutové exhibici, složené z "hitů" starých klasiků, si zahrál úryvek z "Tureckého pochodu" od klasicistního skladatele W. A. Mozarta. Největší ovace ale sklidil ve chvíli, kdy nechal prostorem arény rozeznít tóny Smetanovy "Vltavy". V té chvíli se hala rozburácela hlasitým aplausem a nebyla k zastavení.

Nejen covery evropských velikánů vážné hudby se ten večer linuly sálem. Deep Purple předvedli v podstatě klasický playlist, v němž nechyběly letité hity rockové historie jako "Black Night", balada "When A Blind Man Cries" či "Strange Kind Of Woman". Zazněla ale i mladší skladba "Things I Never Said" nebo "Rapture Of The Deep" ze stejnojmenné desky a zároveň posledního studiového alba z roku 2005.

Jediné, co dojmu ubíralo na fantastičnosti, byl frontman Ian Gillan. Tomuto pětašedesátiletému pánovi to totiž viditelně nezpívá stejně jako zamlada. Ač plný síly a optimismu, zejména ve vysokých hlasových polohách byl nejistý a většinou se těmto pasážím raději vyhnul. Co naplat... S trochou empatie nebyl problém tento nedostatek překlenout a koncert Deep Purple zařadit mezi ty kvalitní kulturní zážitky (kterých je v poslední době díkybohu čím dál více).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY