Legen........dární!

01.02.2011 13:00 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

John Legend spojil síly s hiphopovou partou The Roots a natočili společný song. Jelikož jim to překvapivě ladilo, z jedné písně vzniklo celé album "Wake Up!". Album, které mísí soul, funk, hip hop, R'n'B, reggae a rap. Může z téhle kombinace vůbec vzniknout něco špatného?
7/10

John Legend & The Roots - Wake Up!

Skladby: Compared To What, Hard Times, Little Ghetto Boy, Wake Up Everybody, Our Generation, Love the Way It Should Be, Hang On in There, I Can’t Write Left Handed, Wholy Holy, I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free, Shine
Vydáno: 21.9.2010
Celkový čas: 1:02:54
Vydavatel: Sony Music
Spolupráce Legenda s The Roots byla původně zamýšlena pro jednorázový charitativní projekt. Jenže pro velký úspěch se rozhodli kolaboraci natáhnout na celou desku. Jak u amerických bratrů nepřekvapí, album má silně politický podtext. Dříve američtí interpreti kritizovali Bushe, na koncertech se stalo koloritem pálení americké vlajky, projekce obrázků prezidenta v libovolném negativním kontextu či rozdupávání masky s Bushovou podobiznou. Hanobení Bushe plynule vystřídala adorace Obamy, na koncertě se mává americkou vlajkou, obrázky prezidenta se promítají v libovolném pozitivním kontextu a všichni jsou plni naděje a optimismu. Politické téma zní deskou "Wake Up!" skrz na skrz už od titulu desky. John Legend nás vyzývá, abychom se konečně probudili, poučí nás o sociálních nerovnostech, válce, životě v ghettu bez vzdělání, lidských právech a svobodě. Už jen z toho vyplývá, že "Wake Up!" není úplně lehkým oříškem na poslech, ale po většinu času velkým kokosem, který vám přistál na hlavu.

Deska klade na posluchače velké nároky i po hudební stránce. Troufnout si v dnešní hyper-rychlé a uspěchané době zařadit na album dvanácti- a sedmiminutový track se zdá jako marketingová sebevražda. Právě onen dlouhý protest song “I Can’t Write Left Handed” se potácí na hranici sofistikovanosti a natáhlé nudy, záleží, kam se ručička právě vašeho vkusometru vychyluje. Na druhou stranu, kdo se odváží nahlas říct, že ho TEN John Legend s takto závažným tématem třeba trochu nudí?

Naopak svižná a funková záležitost "Our Generation" vás donutí dupnout na plyn či začít tančit v čekárně plné lidí. Pro příznivce reggae je zde "Humanity" a pro milovníky gospelu známá "I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free". R'n'B obstará titulní pecka "Wake Up Everybody" s nádhernými vokály zpěvačky Melanie Fiony. Zkrátka je to takový eintopf, který však má velmi hutnou konzistenci.

Album je složeno z coververzí starých gospelových či soulových hitů, kterým The Roots dodali správný říz. Originální verze si Legend s hiphoppery půjčili od takových odborníků, jakými jsou Bill Withers nebo Nina Simone, "Hard Times" je z pera Curtise Mayfielda a "Wholy Holy" od Marvina Gaye. Jediným originálním počinem je singl "Shine", který získal dvě nominace na ceny Grammy.

The Roots mají za sebou již spolupráci s Royem Ayersem, John Legend se podílel snad na každé významné nahrávce minulého století. Jejich společné dítě "Wake Up!" někoho možná naopak uspí, někoho probudí či donutí k zamyšlení. Běžný posluchač se o této nahrávce nejspíš ani nedozví, ale pokud tento hudební bonbónek rozkousnete, čeká vás uvnitř překvapivě lahodná náplň.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY