Slunce už vyšlo... ale Shakira je stále ospalá

18.10.2010 05:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Zpěvačka Shakira přichází složit reparát. Loňská deska "She Wolf" jí mnoho úspěchů nepřinesla, a tak téměř do roka a do dne stihla připravit kolekci novou. "The Sun Comes Out" je ale spíše čekání na rozbřesk než nějaký nový a sebevědomý pokus vrátit kariéru do starých kolejí.
6/10

Shakira - The Sun Comes Out

Skladby: Sale El Sol, Loca (English), Gordita, Antes De Las Seis, Rabiosa (English), Mariposa, Tu Boca, Addicted To you, Devocion, Lo Que Mas, Waka Waka - K-Mix (English), Loca (Spanish), Rabiosa (Spanish), Waka Waka - K-Mix (Spanish)
Vydáno: 18.10.2010
Celkový čas: 46:30
Vydavatel: Sony Music
Shakira bývala zpěvačkou, které se dařilo uspokojit jak posluchače, tak občas příjemně překvapit kritiky. Alba "Fijación Oral, vol. 1" a "Oral Fixation, vol. 2" přinesla trochu jinou (rockovější) tvář kolumbijské megahvězdy a výsledkem byla povedená popová alba. Pak však přišel omyl jménem "She Wolf", na kterém nezbylo moc z kouzla, kterým si interpretka získala srdce miliónů. Tuctové a veskrze neoriginální album nebylo úspěšné ani prodejně, a tak bylo třeba zařadit rychlost a nahrát pár nových fláků pro své nejvěrnější publikum - Latinskou Ameriku (samozřejmě ve španělštině).

Jenže zkrocená Vlčice se ve spěchu nejspíše přehmátla a zařadila zpátečku. Na "The Sun Comes Out" se vracíme směrem k dřívějším počinům, což by byl jistě dobrý tah, kdyby nové songy nepůsobily uchvátaně a nedotaženě. U většiny z nich se najelo striktně na styl sloka-refrén-sloka-refrén s přesností kolovrátku. Repetitivně působí i podklad písní, povětšinou tvořený nenáročnou instrumentální smyčkou z tradičních jižanských nástrojů. Příkladem za všechny může být úvodní singl "Loca", nakažlivý, ale přesto až příliš jednoduchý. Navíc má na albu svůj klon, "Addicted To You" zní totiž téměř totožně. Nedostatek času a snahy.

Album hodně připomíná "Mi Plan" kanadské Nelly Furtado - písničky sice dokážou navodit uvolněnou náladu, nejedná se o vyslovený průšvih a u mnoha z nich si můžete příjemně podupávat díky latinským rytmům, ale ve výsledku je to trochu nuda a jednoznačně nevyužitý potenciál. Přitom hned několik songů jednoznačně vyčnívá nad ostatními atmosférou nebo nápadem. Svůdná a správně badass hitovka "Gordita" s rappery Calle 13 funguje stoprocentně. Nečekaným vrcholem alba se stala kytarovka "Devocion", v níž Shakira kromě obvyklého halekání předvedla i skvělou práci s hlasem v jedné ze středních pasáží songu, povedlo se navíc i kytarové sólo.

Co už tolik neoslní, je balada "Antes de Las Seis", kterou si umím lépe představit na výběru ukolébavek, lépe nedopadly ani zbylé (a celkem početné) balady. Příliš šťastné se mi nezdá ani závěrečné zařazení španělských verzí písní "Loca" nebo "Rabiosa", které kromě jiného jazyka nepřinášejí naprosto nic nového. Na albu nechybí ani velký letošní hit k fotbalovému šampionátu "Waka Waka", na albu ve verzi nazvané "K-Mix". Oproti originálu se změnilo především zastoupení nástrojů, od afrického ladění se přešlo ke kytarovějšímu a celkově plnějšímu podkladu. Ti, kteří písničky mají plné zuby z léta, budou nejspíše "Waka Waka - K-Mix" ignorovat i nyní.

Postavme "The Sun Comes Out" do finální konfrontace se "She Wolf". Oproti loňské desce má novinka jistě navrch - je více věrná obrazu, který si Shakira stačila vytvořit, snaží se jít směrem ke kořenům, ale nedaří se jí to nikterak přesvědčivě. Ve výsledku tak vychází sice vítězně, ale jen o chlup.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY