Dizats wizun bizig izass shilznew!

07.10.2010 14:11 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

O páté desce Snoop Dogga se dá jednoznačně říct, že to byla ve své době velice úspěšná nahrávka. Do dnešního dne se jí prodalo více než dva miliony kusů. Vzhledem k předchozí tvorbě šlo o první album, na kterém Snoop tématicky odlehčil. Natočil desku, která by měla bavit. Platí to i deset let poté?
6/10

Snoop Dogg - Tha Last Meal (Remastered)

Skladby: Intro,.Hennesey N Buddah (featuring Kokane), Snoop Dogg (What's My Name, Pt. 2), True Lies (featuring Kokane), Wrong Idea (featuring Bad Azz, Kokane & Lil HD), Go Away (featuring Kokane), Set It Off (featuring MC Ren, The Lady Of Rage, Nate Dogg & Ice Cube), Stacey Adams (featuring Kokane), Lay Low (featuring Master P, Nate Dogg, Butch Cassidy & Tha Eastsidaz), Bring It On (featuring Suga Free & Kokane), Game Court (Skit) (featuring Mac Minister), Issues, Brake Fluid (Biiittch Pump Yo Brakes) (featuring Kokane), Ready 2 Ryde (featuring Eve), Loosen' Control (featuring Butch Cassidy), Can't Swim, Leave Me Alone, Back Up Off Me (featuring Master P & Mister Magic), Y'all Gone Miss Me (featuring Kokane)
Vydáno: 13.7.2010
Celkový čas: 77:20
Vydavatel: Parlophone
Zní to neuvěřitelně, ale za dva roky tomu bude dvacet let, co vstoupil na americkou west coast hiphopovou scénu pohodář Snoop Dogg. Tenkrát si ještě říkal Snoop Doggy Dogg a v produkci Dr. Dre natočil album "Doggystyle", které patří k hiphopové klasice. Od té doby se z něj stal nejen úspěšný raper, ale i producent a herec. A přestože už dávno neprodává miliony alb, pořád se drží na špičce, o čemž svědčí i letošní hit "California Gurls" s Katy Perry nebo spolupráce s Gorillaz a Robyn. Rozhodně se o něm dá prohlásit, že je jeden z největších dříčů, co se hiphopové scény týče, o čemž svědčí počet vydaných alb, každoroční kolaborace s jinými umělci a obsáhlá filmografie.

Poslední řadovka "Malice N Wonderland" vyšla loni v prosinci a novinka, pokračování slavného debutu "Doggystyle 2: Tha Doggumentary", by měla vyjít na začátku příštího roku. Přestávku mezi alby se Snoop rozhodl připomenout remasterovanou verzí své páté studiové desky "The Last Meal", která byla jeho poslední pro label No Limit.

A nutno uznat, že za těch deset let nezestárla. Čímž nechci ani trochu naznačit, že by šlo o nějaký klenot. Zkrátka byla to slušná deska tenkrát, je to slušná deska i nyní. Snoop se v té době stylizoval do role pohodového pasáka, do role, která mu sakra sekne. Producentsky se na albu podíleli kromě Dreho, který je tu zastoupen nejvíce, také Scott Storch a Timbaland, který byl tenkrát ve své vrcholné formě a i na "The Last Meal" jím produkované skladby "Snoop Dogg (What’s My Name Pt. 2)" a "Set It Off" patří k tomu nejlepšímu na albu. Dále ještě z nahrávky vyčnívají singly "Wrong Idea", "Loosen‘ Control" a asi největší hit a zároveň i největší pecka alba "Lay Low" v Dreho produkci.

Po poslechu alba mě napadají dvě věci. Za prvé, že už tehdy bylo jasné, že Snoop nikdy úplně nepřekoná svůj debut, a za druhé, že jde o umělce, který to, co dělá, dělá excelentně a umí občas i překvapit. O tom nejlépe vypovídá song "Leave Me Alone" v produkci Battlecat, ve kterém Snoop Dogg nerapuje, ale zpívá.

Co na remasterované edici alba "The Last Meal" zamrzí, je absence jakéhokoliv bonusového materiálu. Určitě by potěšilo, kdyby k CD byl přidán ještě jeden nosič, třeba s doprovodnými klipy. Album tak vlastně nenabízí nic nového navíc, a tak jej můžu doporučit pouze těm, kterým původní vydání desky uniklo. Vy ostatní si radši počkejte na novou nahrávku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY