Křesťanští psi mají svého Ježíše

02.10.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Každý správný - nejen křesťansky založený - hudební fanoušek u našich severovýchodních sousedů netrpělivě vyhlížel nové album Buldogu "Chrystus Miasta". Totiž Tomasz Kłaptocz, lokální Ježíš, takový polský Jarda Svoboda, na něm měl po letech prodat svůj nadpřirozený talent. A povedlo se.
9/10

Buldog - Chrystus Miasta

Skladby: Chrystus Miasta, Do Generałów, Nędza, Prośba, Kamienice, Mieszkańcy, Ostry erotyk, O chorym synku, Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci, To nie jest moja ziemia, XI, Ty, Deszcz jesienny
Vydáno: 22.5.2010
Celkový čas: 61:11
Žánr: alternativní rock
Vydavatel: vlastní náklad
Ježíše nikdo z nás zpívat neslyšel (a teď nemyslím toho zfanatizovanýho neznaboha z Anděla), ale když otevře pusu Tomasz Kłaptocz, spoluzakladatel kultovní slezské kapely Akurat, dostaví se tak výrazný sluchový vjem, kdy najednou zaručeně víte, že právě takhle pěl nejpřeceňovanější prorok všech dob osobně. Navíc po polski. Kłaptocz má lehce zapamatovatelnou barvu hlasu a charisma, které mu může i Nazaretský závidět.

Akurat se po nedávném odchodu Kłaptocze ocitl v rukách Piotra Wróbela, který na novince "Człowiek" nedokázal slezského Ježíše plnohodnotně nahradit. Při komparaci "Człowieka" s aktuální deskou Buldogu je jasná převaha na psí straně. Kłaptocz si v nové formaci užívá podobného pocitu volných rukou, jaký má v Akuratu Wróbel, jenže těží ze svobody mnohem víc než jeho bývalý spoluhráč.

"Chrystus miasta" ukazuje, kam by býval Kłaptocz směřoval svůj Akurat. Je to pestrá jízda po biblických motivech. Oproti "Człowieku" o poznání tvrdší trip, při kterém je krajina přeexponovaná, ale krásná, jako třeba při laibachovském partu v "XI", závěrečné vyšeptané modlitbě "Deszcz Jesienny" nebo hypnotické úvodní písni, která dala celé desce jméno - "Chrystus Miasta".

Kazik Staszewski, bývalý zpěvák Buldogu, budiž zapomenut. Stejně tak spojení Kłaptocze a Akuratu. Deska "Chrystus Miasta" se jednoduše povedla a bude se vám líbit, pokud máte rádi Starý zákon, atmosféru prvních tří alb Akuratu nebo nápaditou DIY tvorbu.


Buldog - Do Generałów


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY