Správný příklad

16.08.2010 17:24 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

To se tak člověk někdy ráno probudí a rozhodne se, že z něj bude popová hvězda. Stalo se to určitě mnoha lidem, ale jen některým z nich se to podařilo dotáhnout do vítězného konce. Britský rapper Example je zrovna ten jeden z mnoha, kteří můžou mít roztáhnutou pusu od ucha k uchu. A to díky desce "Won't Go Quietly".
8/10

Example - Won't Go Quietly

Skladby: From Space, Won't Go Quietly, Watch The Sun Come Up, Time Machine, Something In The Water, Last Ones Standing, Millionaires, Two Lives, Kickstarts, Sick Notes, Dirty Face, Hooligans, See The Sea, Won't Believe The Fools
Vydáno: 21.6.2010 (UK)
Celkový čas: 52:30
Žánr: rap/pop
Vydavatel: Data Records
Je ovšem třeba přiznat, že Example (má určitě i nějaké občanské jméno, ale pokud vás zajímá, Google určitě umíte používat sami) měl start poněkud ulehčen. Má za sebou totiž kariéru spíše undergroundového rappera, debut "What We Made" z roku 2007 a taky krátké působení jako stand-up komik. Po prozření, že vlastně vždy chtěl být popový zpěvák, začal více zpívat a vůbec se do toho pořádně pustil. A výsledkem jeho snahy je album "Won't Go Quietly", na které bez problémů naskládal kupu hitů.

Než ovšem před prázdninami deska vyšla, upozornil na ni hned třemi(!) singly, přičemž jejich umístění v ostrovní hitparádě bylo stále vyšší a vyšší: "Watch The Sun Come Up" (19.), "Won't Go Quietly" (6.) a "Kickstarts" (3.). Za pár dnů vyjde čtvrtý singl " Last Ones Standing" a před Vánocemi se z britských rádií bude ozývat ještě "Two Lives". V době, kdy z téměř každé desky jde těžko vydolovat alespoň dva obstojné hity, je Example jednoznačně frajer.

Jedna věc je ovšem napsat hity, druhá je, aby vás po třetím poslechu nezačaly nudit a po pátém prudit. Tenhle byl_jsem_rapper_teď_jsem_zpěvák ale má dar podobné roztomilé frackovitosti jako Robbie Williams, a i když mu rap jde stále o něco lépe než zpěv, na zábavnosti mu to neubírá. Nezastírá, že chce být popstar, ale ne za cenu toho, aby jeho hudba nebavila jeho a posluchače. K tomu mu dopomohla i plejáda producentů (Bjorn Yttling z Peter Bjorn And John, Calvin Harris či The Fearless), kteří prospěli k aranžérské jinakosti skladeb.

Example si ovšem kromě rádiových hitovek, v nichž střídá zpěv s rapem, nechal i otevřená vrátka do své grime minulosti a v takových "Hooligans" či "Dirty Face" se pustil do pouze rapových kousků s tvrdým elektronickým podkladem. Pro popové ucho je to sice na prvních pár poslechů trochu silná káva, ale energie v nich obsažená nakonec přesvědčí. Jediné, co mě nepřesvědčilo, jsou dvě závěrečné skladby, které na rozdíl od zbytku desky jen tak proplují okolo. Asi by stačilo jen těch předchozích dvanáct písniček a poslední dvojici vypustit. A to se dá odpustit.

Example je pro mě jedním z největších sympaťáků současného popu. Na nic si nehraje, baví ho to a chce bavit i všechny ostatní. A daří se mu to na výbornou.


Example - Watch The Sun Come Up


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY