Fokken hell! Die Antwoord bláznili v Lucerně

08.07.2010 12:07 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Internetový fenomén Die Antwoord nepominul, pozoruhodná zef rap-rave formace z Jihoafrické republiky naopak chytla příležitost za pačesy, podepsala kontrakt s vydavatelstvím a vyjela na světové turné. A Praha dostala unikátní příležitost je premiérově vidět a přesvědčit se, že tihle blázni jsou opravdu zábavní.

Live: Die Antwoord

support: Popper-C, Tvyks, Tuco
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 7. července 2010
setlist: Enter The Ninja, Wat Kyk Jy, Wat Pomp, I Don't Need You, Rich Bitch, Jou Ma Se Poes In 'N Fishpaste Jar, Wie Maak Die Jol Vol, $copie, Beat Boy + Super Evil (chybí něco?)
Fotogalerie

Die Antwoord, Lucerna Music Bar, Praha, 7.7.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Víte, jaké vydání Měsíce v hip hopu bylo nejčtenější? Je to to lednové. Proč? Protože DIE ANTWOORD! - zef rap-rave trio Ninja, Yo-Landi Vi$$er a DJ Hi-Tek. O netradiční formaci z Jihoafrické republiky jsme informovali jako první v ČR a hned byly na místě otázky, jestli fenomén nepomine nebo jestli vše není trochu fake. Světe, div se, Die Antwoord se maximálně chytili nastalé situace a miliony zhlédnutí jejich klipů a přístupů na webovky se přetvořily v hmatatelný úspěch: podpis s velkým vydavatelstvím a světové turné.

Die Antwoord, Lucerna Music Bar, Praha, 7.7.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Od ledna jsem doufal, že se dostanou i k nám, a jako jedinou společnost, co by si troufla je sem dovézt, mě napadly Boombox Parties. Je krásné, když se sny plní, že? Oznámení o pražském koncertu přišlo v květnu a do pěkného data 7. 7. už tedy zbývalo pouze pilovat afrikánštinu. A trochu zhubnout, bylo totiž jasné, že v Lucerna Music Baru bude narváno a v kotli se bude bojovat o centimetry. A organizátorům to přeji, po několika koncertech skvělých interpretů s menší návštěvností konečně klub vyprodali, otevřela se i běžně zavřená levá část s balkónkem.

Do půl dvanácté Lucerně vládli DJové hrající electro, poté se rozsvítila jako vždy na Boomboxu skvělá kulisa, tentokrát DJ stanoviště s malůvkami Die Antwoord, a na svůj post dorazil DJ v černé teplákovce a masce přes celý obličej. Nejednalo se však o Hi-Teka. Ten se bojí létání, na tour ho tak zastupuje jeho bratranec Vuilgeboost. Masku si po celý koncert nesundal, dle slov Ninjy z důvodu jeho ohavnosti. To Ninja a Yo-Landi na pódium přišli ve svých typických bílých teplákovkách, takových skoropyžamech. Ninja je účesem a hranatostí hlavy trochu podobný Duku Nukemovi, jeho zbraní ale nejsou raketomety, nýbrž šílený tok energie slov a pohybů, a to stejné platí i o Yo-Landi. Od jejich první sekundy na pódiu publiku nestrnul úsměv. Die Antwoord jsou opravdu zjevení a jejich show vyvolává zcela úpřímnou radost.

Die Antwoord, Lucerna Music Bar, Praha, 7.7.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Setlist začal průlomovým hitem "Enter The Ninja" a při následujících "Wat Kyk Jy" a "Wat Pomp" nastalo regulérní peklo. Chudáci fotografové v přední lajně byli naprosto demolováni frenetickým pohybem pařícího davu, který skupině dával opravdu výbornou odezvu. V nastalém vedru si Ninja sundal pyžamo a nechal vyniknout své hubené samoručně potetované tělo, Yo-Landi pak ukázala svůj Jin-Jang přehoz. V té chvíli byl už DJ Hi-Tek Junior pouze v trenkách (a masce) a zběsile pařil. Naprosto úžasnou vlastností vystoupení byla absence zpěvů z playbacku, DJ pustil čistou instrumentálku, a vše tak bylo pouze na bedrech rapperů, kteří však naživo zněli zcela přesvědčivě. Výhodou tím pádem byla i skvělá kvalita zvuku, když nevznikl žádný binec ve finálním mixu.

Die Antwoord, Lucerna Music Bar, Praha, 7.7.2010
© Vojta Florian / musicserver.cz
Po elektrické "I Don't Need You" měl Ninja jednu otázku: "Where's that motherfucking rich bitch?" Yo-Landi záhy dorazila v bundě ověšená zlatými řetězy a srandovními přílehavými kalhotami a zahrála onen chytlavý hit "Rich Bitch". Následovalo krátké poučení, co znamená "Jou Ma Se Poes In 'N Fishpaste Jar" (píča tvojí matky v zavařovací sklenici, viz cover), a refrén písně tak mohli sborově zpívat všichni. Při "$copie" na obrazovkách běželo působivé hororově-lesbické video a na poslední track "Beat Boy" se Ninja svlékl pouze do svých signaturních trenek s potiskem obalu "The Dark Side Of The Moon" Pink Floydů. Osm minut "Beat Boye" uteklo jak nic a po padesáti minutách tu byl konec.

Spokojené obecenstvo si ale okamžitě vyžádalo přídavek, kterým byla skladba "Super Evil", po které se skupina definitivně odebrala do backstage. Jedinou škodou bylo, že na úplný závěr mohli ještě jednou zahrát "Enter The Ninja", rozjařené publikum by ho totiž ocenilo lépe než při intru. Tak i tak to byl ale opravdu unikátní zážitek, neutuchající úsměvy každého návštěvníka byly toho důkazem. FOKKEN HELL!!!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY