To si Šíp s Uhlířem nezasloužili

11.07.2010 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Karel Šíp je dobrý bavič a textař. Jaroslav Uhlíř napsal desítky fantastických písní i filmových melodií. Oslavit jejich společné pětašedesátiny kompilací toho nejlepšího z jejich tvorby "Sentimentální chlápkové" je dobrý nápad. Kdyby se ovšem podařilo vybrat skutečně to nejlepší.
3/10

Šíp & Uhlíř - Sentimentální chlápkové

Skladby: Sentimentální chlápkové, Severní vítr, Čau lásko, Obrazce o lásce, Krev toulavá, Holubí dům, Nejlíp se má gigolo, Žít, Trpasličí svatba, Notorická, Prolhané Karel, Půlnoc v motelu Stop, Dělání, Proč jsem dostal jméno Silvestr, Kakaová, Inženýrská, Není nutno, Modlitba sexuálních deviantů, Ani k stáru
Vydáno: 25.6.2010
Celkový čas: 59:07
Vydavatel: Supraphon
Koukněte se na obal aktuální kompilace pánů Šípa a Uhlíře a bude vám vše jasné. Deska je přesně taková.

Ne, nejedná se o reedici alba z osmdesátých let, jak by právě cover naznačoval. Podívejte se na něj ještě jednou a nemusíte číst dál. Deska je naprosto trefně opatřená obalem, který přesně vystihuje její obsah.

Je až neuvěřitelné, jak dokonale do sebe zapadla práce pánů Brodského (výběr a sestava) a Turka (cover design). Na albu "Sentimentální chlápkové" vedle sebe najdete obsah skutečné klenotnice dvojice Š+U, ale i jejich sólových či jiných aktivit. A pak i bahno z močálů a bažin, které se jim bohužel také podařilo naplnit. A právě vedle "Modlitby sexuálních deviantů", "Kakaové", "Notorické" a dalších si nemůžete vychutnat věci jako "Ani k stáru", "Holubí dům"(mimochodem časový rozdíl jejich vzniku je 34 let!) nebo "Severní vítr".

Ale ten, kdo viděl obal a přečetl si seznam tracků, nemůže být z výsledku překvapen. Můžeme kroutit hlavou, proč je tu coby interpret pětkrát zastoupen Karel Gott, dvakrát skupina Rangers a mnohem významnější spolupracovník Jaroslava Uhlíře Zdeněk Svěrák také pouze dvakrát. Můžeme se divit, proč se zapomnělo na společné písně pánů Š+U pro děti. Můžeme odhadovat, na koho je deska asi cílená (posluchači rádia Blaník, Impuls a co já vím, jak se ty stanice jmenují). Asi jen těžko pochopíme, proč bylo vybráno jen sedm (z devatenácti) písní, na nichž se autorsky podíleli oba společně. A nakonec si desku nemusíme pořizovat, protože to za to prostě nestojí.

A je to škoda. Do bookletu se povedlo dostat milé průvodní slovo obou oslavenců, kteří by si zasloužili jak reprezentativní best of své tvorby, tak rozsáhlou antologii jejich práce a kteří jsou za podobu této kompilace odpovědní jen tím, že se na každé z písní alespoň jeden z nich podílel. Tak snad za pět let?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY