Moje léto lásky

26.05.2010 05:00 - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Představte si MGMT, kteří by se pokoušeli hrát jako Animal Collective, říkali o sobě, že jsou artrocková kapela, a mezi tímhle filosofováním by požili spoustu drog a vypili hodně chlastu. Jestli je vaše představa aspoň částečně uchopitelná, máte hrubou představu o tom, jak znějí Nice Nice.
8/10

Nice Nice - Extra Wow

Skladby: Set And Setting, One Hit, A Way We Glow, On And On, Everything Falling Apart, Big Bounce, See Waves, A Vibration, A Little Love, Double Head, Make It Gold, New Cascade, It's Here
Vydáno: 05.04.2010
Celkový čas: 51:07
Žánr: art rock
Vydavatel: Warp
A nebo taky jinak - vezměte si pojmy jako garage rock, post punk, freak folk, elektronika, hippie a noise. Zamíchejte to do sebe, třeba i násilím. A teď před to všechno dejte předponu post... Jason Buehler a Mark Shirazi jsou kámoši z Portlandu, u nichž je úchylnost pomíjivá. Stejně jako genialita. Kaleidoskopická stěna euforických zvuků, po které stéká sluneční svit. Podpůrné látky podávané na zlatých podnosech dodávají pocit vznešenosti, za kterým se skrývá ten skřehotající akusmatický bordel. Výrazné melodie jsou vzácností, ale taky je po nich nikdo nechce. Nice Nice na svém debutu u labelu Warp znějí jako festival extaticky oslavující bezmyšlenkovité instrumentální ataky.

Pojem volnomyšlenkářství je pro ně dost svazující. Kdybyste se mě zeptali na první věc, která mi při poslechu vyvstane na mysli, je to zlato. Nice Nice jsou bohémové zmítající se v dobách, kdy světu vládlo božstvo. Spousta skladeb na "Extra Wow" jsou čistě instrumentální záležitosti nebo v nich zkreslený vokál evokuje další zvukovou vrstvu. Jsou to pohlednice z místa, o kterém se vám tady snažím napsat. Výrazné bubny, kvílející kytara, zpětná vazba, činel, všudypřítomné slunce, iluminativní elektronika.

Nice Nice jsou art rock s přesahem do všech směrů. Jsou bordelem zameteným pozlacenou lopatkou. "Extra Wow" je skvělá deska, kterou byste si měli alespoň poslechnout, když už ji nebudete chtít milovat. Ale na někoho je toho trochu moc, já to chápu.

Nice Nice - See Waves


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY