Sub7even - Seattle v Německu

12.04.2001 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Debut neměcké kapely Sub7even odkazuje částečně na Seattle, ale přece jen má svou tvář.
7/10

Sub7even - Sub7even

Skladby: Alive, So Why, Weatherman, Wicked, Too Late, Ease My Pain, Be My B., Listen To Your Soul, In My Dreams, Wake Me Up, Maybe, Falling, Never Ever

Kupte si debutové abum Sub7even za skvělých 500,- Kč na CD!

Celkový čas: 52:42
Nevím, jestli to je tím, že mám nyní větší přístup k tomu, co vzniká v Německu, ale v poslední době je odtud slyšet mnoho rockové muziky, u které je znát inspirace americkou scénou, např. Seattlem (který se samozřejmě inspiroval staršími věcmi) a zjednodušeně by šlo hovořit o německé variantě grunge či crossoveru (Harmful či známí Guano Apes). Nutno brát to "německá" s rezervou, protože anglický zpěv a koneckonců ani sama hudba na sousedy neukazuje, také jména hudebníků často neukazují na úplně echtovní Němce. V Sub7even se sešli už dost zkušení bratři Efthimiadisové, kteří si ostruhy vydobyli v metalových Rage, kde hráli několik let. Hlavním skladatelem hudby i textů je však klávesista Chris Wolff. Na pětku doplňuje kapelu Daniel Wirtz a další kytarista Sven "Lord" Fischer.

Nicméně jde o hudbu. Jjak už bylo dost jasně naznačeno, ti, co mají rádi např. Soungarden, ale i představitele tzv. gotického rocku (The Mission) nebo komerčnější verzi industriálu (např. Stabbing Westward) by neměli být zklamáni. Úvodní "Alive" je výborná vypalovačka, verš "...I’m Supersonic Killer..." se pod kůži zaryje velice rychle, výborné jsou hutné kytary, ve slokách často odlehčené. V dalších skladbách se tu více, tu méně přidají klávesy, většinou v tvrdších rejstřících, efektech či smyčcích, ale i obyčejné piáno se uplatní, občas rytmy znějí trochu programovaně. Nejde zdaleka o nějaký nářez, většina skladeb se nese ve "středním" tempu a má dost výrazné melodie, alespoň v refrénech. I vyloženě pomalejší skladby se najdou, například piánovo-klávesová "Ease My Pain" či "Maybe" se smyčci by se hodily i do rádia. Že se asi musí dbát u sousedů na slušnost, svědčí název skladby "Be My B.", kde písmenko značící neslušné označení prostitutky, je v textu zpíváno normálně, ale do názvu nesmí. Všechny skladby mají společný jistý, dobrý vokál, místy lehce, ale opravdu lehce připomene některého ze Seattle scény ("So Why" je hodně nejen zpěvem pearljamovská, pouze ty klávesy jsou navíc) vzorů, ale v pomalejších a citovějších pasážích je znát velký rozdíl. Taková "Falling" zase úvodními klávesami dost připomene Depeche Mode, ale zbytek už je trochu jinde.

Prostě slušná deska, pár silnějších kousků, zbytek lepší průměr (opět - krácení by občas neuškodilo). Uvidíme, kam se skupina pohne dál, jde o debut, takže "možnosti tu jsou". A trochu perlička, z obalu zjistíte, že dle mě trochu mimomísní kampaň Kopírování zabíjí hudbu funguje i v Německu.

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: Sub7even
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 52:42
Skladby: Alive, So Why, Weatherman, Wicked, Too Late, Ease My


DOPORUČENÉ ČLÁNKY