Snaha by tu byla...

15.02.2010 05:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Když se zeptáte, kdo nesnáší Tokio Hotel, zvedne se prales rukou. Při opačném dotazu se ozve skupinový křik zapálených fanynek. Žádná kapela zkrátka nerozděluje posluchače na dva tábory jako tahle formace z Magdeburgu. Upřímně, nechápu to. Tokio Hotel nejsou nic k adorování ani k nenávidění.
6/10

Tokio Hotel - Humanoid

Skladby: Noise, Dark Side Of The Sun, Automatic, World Behind My Wall, Humanoid, Forever Now, Pain Of Love, Dogs Unleashed, Human Connect To Human, Hey You, Love And Death, Zoom Into Me
Vydáno: 5.10.2009
Celkový čas: 45:12
Vydavatel: Universal
Předešlé počiny určené pro naši zemi byly pěny v němčině, tedy mateřštině Tokio Hotel. Útok na dívčí srdce ale vedou i v angličtině, ve které nazpívali desku už před třemi lety. Po jejím poslechu jsem se oprávněně bála, jakou dřevorubeckou výslovnost na mě jungs vybalí. Ale vida! Našel se trpělivý profesor, který s Billem dopiloval fonetiku a připravil nás o jedno z možných rdění.

Faktem ale je, že u desky se rdít příliš nejde. To album není špatné! Písně jsou zručně udělané, texty mají pointu. Jasně, duševní pastva to úplně není, ale když je vám do dvaceti nebo lehce nad, jednoduchosti podlehnete. I měkčí styl hudby kapele více vyhovuje. Přece jenom to nejsou žádní Die Toten Hosen, aby do toho bušili na plné pecky. Na to prostě nemají a do téhle fáze musejí dospět - zatím pokusy o tvrdší sound vzbuzují úsměv. Jen příliš nechápu výběr matných, průměrných singlů, když placka nabízí věci, které by se rádiovým dramaturgům líbily určitě víc ("Noise", "Hey You").

Po poslechu by si kde kdo řekl, že ta deska nemá mnoho chyb. A je to teoreticky pravda. Jsou tam hity s chytlavými popěvky, modernější elektro zvuk, na který kapela přeladila. Splňují všechny předpoklady toho pokračovat ve své krasojízdě a omamovat další a další slečny. ALE! Nemůžu se vypořádat například s tím, že frontman není dostatečná osobnost. Má těžce zapamatovatelný hlas a přestože všechny písně zpívá z plných plic, výsledek je většinou prázdný. Jediná emoce, která na mě z celé té nahrávky řve jako splašená, je snaha. Snaha, která ale v některých písních vychází nadarmo, protože slibný potencioál songu zabije chladný Kaulitzův projev.

Problém nebo spíše nevýhoda Tokio Hotel je, že na svou stranu nikdy nenakloní potřebné masy lidí a hlavně jejich respekt a uznání. Navíc chlapci budou stárnout a s nimi i jejich fanynky, které časem objeví nějakou jinou německou kapelu, třeba Die Ärzte. Tam jsou sice tři oškliví chlapi, ale jejich hudba má aspoň kousek duše.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY