Nové desky pro 6. týden

07.02.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Šestý týden roku je ve znamení návratů: po sedmi letech se vrací triphopové duo Massive Attack, po devíti soul-jazzová skupina Sade a po o něco kratší době metaloví Fear Factory. Linkin Park hlavně svým skalním fanouškům připravili CD rarit, soundtrack k filmu "Na sv. Valentýna" uvedou Taylor Swift a Jewel.
Pokud se v pondělí 8. února vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Massive Attack - Heligoland (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: trip hop / elektronika

Massive Attack - Heligoland
O britském triphopovém duu Massive Attack lze už nyní hovořit jako o legendě svého žánru, přesto své fanoušky poslední roky napínalo více, než je zdrávo - od vydání posledního LP uplynulo dlouhých sedm let. Čekání pánové minulý rok zkrátili alespoň vydáním EP "Splitting The Atom" a koncertováním. Nyní konečně přicházejí i s novou studiovou nahrávkou "Heligoland". Vedle dvojice samotné se na desce podílela řada hostujících zpěváků. Horace Andy už je takřka polovičním členem kapely a pochopitelně nechybí ani na "Heligoland", k němu se pak přidali Martina Topley-Bird, frontman Blur Damon Albarn, Tunde Adebimpe z TV On The Radio, americká písničkářka Hope Sandoval, Guy Garvey z Elbow a nezpívající kytarista Portishead Adrian Utley. Většinu písniček mixoval mistr svého oboru Mark "Spike" Stent, jehož služby využívá velká řada umělců, Björk či Depeche Mode počínaje a Take That nebo Britney Spears konče. Jakým způsobem si můžete již nyní poslechnout celé album, jsme psali v rubrice Audio.


Sade - Soldier Of Love (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: soul / jazz / pop

Sade - Soldier Of Love
Anglická skupina Sade v čele se zpěvačkou nigerijského původu Sade Adu své příznivce trápila ještě o pár let déle než žánrově vzdálení Massive Attack. Jejich poslední deska "Lovers Rock" totiž vyšla už v listopadu 2000 a od té doby se čeká na následovníka. Tím se stala novinka "Soldiers Of Love", kterou předznamenal již loni stejnojmenný singl. Nahrávalo se ve starém složení ve studiu Real World Petera Gabriela a podle prvních reakcí se výsledek pohybuje na rozmezí soulu, jazzu, popu a r'n'b s občasnými prvky gospelu či reggae. Všem těmto stylům ale vládne nezaměnitelná barva hlasu Sade Adu. Jak si můžete poslechnout první čtyři ochutnávky z CD, jsme vám prozradili v tomto článku.


Fear Factory - Mechanize (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: industriální metal

Fear Factory - Mechanize
A do třetice ukončené čekání: tentokrát pětileté a týkalo se fanoušků americké sebranky Fear Factory. Vznik sedmé studiovky nazvané "Mechanize" se totiž neobešel bez peripetií. V listopadu roku 2006 si kvůli hádkám v kapele muzikanti dali pauzu, která skončila až loni. Tehdy se zpěvák Burton C. Bell a dřívější kytarista Dino Cazares udobřili a dali dohromady nový projekt, který později vyústil v novou nahrávku Fear Factory. Členové formace připravili včetně bonusu jedenáct technických songů, ve kterých se vracejí do minulosti k albům "Demanufacture" a "Obsolete". Sami se nejlépe přesvědčíte poslechem všech nových písní na MySpace.com profilu kapely, na stejné adrese pak najdete i videoklip ke kousku "Fear Campaign".


Různí - Valentine's Day (soundtrack) (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / filmová hudba

Různí - Valentine's Day (soundtrack)
Režisér filmů "Pretty Woman" či "Nevěsta na útěku" Gary Marshall uvádí další ze svých filmových romancí - "Valentine's Day", která k nám ovšem přijde "až" 18. února, tedy s křížkem po funuse, a s názvem "Na sv. Valentýna". Za vzor si Marshall vzal "Lásku nebeskou": přináší příběhy skupiny lidí z Los Angeles, jejichž osudy se protnou právě na den svatého Valentýna. Stejně jako britská inspirace i tento film je nabitý hvězdami. Zahráli si tu Jessica Alba, Anne Hathaway, Patrick Dempsey, Jessica Biel, Ashton Kutcher, Jamie Foxx, Jennifer Garner, Queen Latifah a u Marshalla obvyklé duo Julia Roberts + Hector Elizondo. Ještě před uvedením filmu pak vychází písničkový soundtrack, který láká na osmnáct vesměs baladických kousků od Amy Winehouse, Nata Kinga Colea, Joss Stone, Maroon 5, Willieho Nelsona a dalších. Ovšem hlavním tahákem jsou dvě zcela nové písničky - "Stay Here Forever" od Jewel a pilotní singl "Today Was A Fairytale" čerstvé držitelky čtyř cen Grammy Taylor Swift, která si ve filmu i zahrála. Ukázky všech písniček a možnost stažení zmíněného singlu naleznete na webu tohoto filmu.


Rage - Strings To A Web (M.A.B.Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Rage - Strings To A Web
Německá formace Rage už šestadvacet let těší fanoušky heavy metalu a nová alba vydává se železnou pravidelností. Po dvou letech, které uplynuly od vydání poslední desky "Carved In Stone", přichází trio s nahrávkou "Strings To A Web". Po ryze metalové náloži na předchozím albu se členové kapely ponořili do progresivnějších vod. Podobně jako u čtyři roky staré nahrávky "Speak Of The Dead" začlenili muzikanti i tentokrát do nových písní smyčce. Jak se jim to povedlo, můžete sami otestovat na MySpace.com kapely, kde najdete k poslechu tři novinky: "Empty Hollow", "Purified" a "Into The Light". Kromě standardní edice alba bude k dostání také limitovaná verze obohacená o DVD se záznamem patnácti písní. Většina záběrů pochází z festivalu Wacken Open Air a kromě muzikantů z Rage se na pódiu objeví i hosté jako třeba Hansi Kürsch z Blind Guardian nebo frontman Destruction Schmier. Trailer najdete na stránkách YouTube.com.


Linkin Park - LP Underground 9 - Demos (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: nu-metal / rock

Linkin Park - LP Underground 9 - Demos
Jako každý rok i letos Linkin Park připravili pro svůj oficiální fanclub cédéčko "LP Underground" s náloží rarit. Jak už napovídá název "LP Underground 9 - Demos", jedná se o deváté pokračování a hlavní náplň tvoří demoverze starších věcí. K nim Linkin Park přidávají i zcela novou písničku "Across The Line". Registrovaní členové fanclubu mohou navíc koupit i speciální edici obsahující například tričko, trsátko, dopis od Linkin Park a především přístup k řadě exkluzivního materiálu v podobě videí, volných downloadů nebo možnosti setkání se skupinou. Více informací a upoutávku na tento titul naleznete na webu LP Underground.


Yeasayer - Odd Blood (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: experimentální pop/rock

Yeasayer - Odd Blood
Nástupce debutové desky "All Hour Cymbals" brooklynských Yeasayer by možná zůstal bez povšimnutí, ale díky slibné kolaboraci s britskou zpěvačkou Bat For Lashes si novinka "Odd Blood" jistě pozornost zaslouží. Trio muzikantů na ni upozornilo již v druhé polovině loňského roku vydáním pilotního singlu "Ambling Alp" a zájemci si ho v té době mohli zcela zdarma stáhnout. Bohužel samotná deska unikla na internet už začátkem prosince. Včetně první ochutnávky nabízí deset písní, které v celé kráse najdete i na MySpace.com profilu Yeasayer.


Různí - Nowhere Boy (soundtrack) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock'n'roll / filmová hudba

Různí - Nowhere Boy (soundtrack)
Dalším filmem, jehož soundtrack právě vychází, je britský snímek "Nowhere Boy" pojednávající o mládí Johna Lennona, kterého si zahrál Aaron Johnson. Zaměřuje se především na období dospívání, ovlivnění rodinou, tedy tetou Mimi Smith, kterou ztvárnila Kristin Scott Thomas, a jeho matkou Julií, jejíž roli si střihla Anne-Marie Duff. Dostane se i na osudové setkání s Paulem McCartneym a Georgem Harrisonem. V roli Paula navíc uvidíme Thomase Sangstera excelujícího v "Lásce nebeské". Režii dostal na starosti talentovaný nováček Sam Taylor-Wood. Hudbu k filmu sice napsalo duo Goldfrapp, avšak na dvoudiskovém soundtracku uslyšíte pouze rock'n'roll padesátých let od Elvise Presleyho, The Nowhere Boys, Wandy Jackson, Jerryho Lee Lewise, Buddyho Hollyho a dalších. Půlminutové ukázky všech písniček si můžete poslechnout na stránkách soundtracku.


The Watson Twins - Talking To You, Talking To Me (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní folk / indie folk

The Watson Twins - Talking To You,Talking To Me
Jednovaječná dvojčata Leigh a Chandra Watsonovy, tedy zcela logicky The Watson Twins, působí na americké hudební scéně už nějaký čas. Především na počátku své kariéry tato dvojice spolupracovala s Rilo Kiley a jejich zpěvačkou Jenny Lewis, s níž dokonce v roce 2006 vydala svůj debut. Od té doby už sestry natočily několik alb a spolupracovaly i na dámské poctě Nielu Youngovi. Jejich letošní počin dostal název "Talking To You, Talking To Me" a opět se pohybuje na hranici indie folku a alternativní odnože country. Dvojčata Watsonova na svém MySpace.com nabízejí z desky tři písničky.


Dále vychází:

Arcadia - So Red The Rose / Special (EMI)
Arsis - Starve For The Devil (M.A.B.Records)
Giovanni - Ancora Musica (Warner Music)
HIM - Heartkiller (singl) (Warner Music)
Michael's Uncle - Return Of The Dark Psy (EMI)
Různí - Cool Ice Hits 2010 (Universal)
Různí - Nowhere Boy (soundtrack) (Sony Music)
The Who - Greatest Hits (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY