Koncert pro malou Frances

05.02.2010 13:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

I když od smrti Kurta Cobaina uplynulo již téměř šestnáct let, jeho hudba je pořád aktuální. A je dobře, že koncem loňského roku vyšla první oficiální nahrávka elektrického vystoupení Nirvany. Jedna z nejreprezentativnějších show, co kapela odehrála. Reading 1992.
9/10

Nirvana - Live At Reading

Skladby: Breed, Drain You, Aneurysm, School, Sliver, In Bloom, Come As You Are, Lithium, About A Girl, tourette's, Polly, Lounge Act, Smells Like Teen Spirit, On A Plain, Negative Creep, Been A Son, All Apologies, Blew, Dumb, Stay Away, Spank Thru, Love Buzz, The Money Will Roll Right In, D-7, Territorial Pissings
Vydáno: 2.11.2009
Celkový čas: asi 97 minut
Vydavatel: Universal
Byla neděle 30. srpna 1992. Vrcholil jeden z nejlepších ročníků festivalu v Readingu. Na hlavním pódiu toho dne hráli například Melvins, Screaming Trees, L7, Mudhoney, Nick Cave & The Bad Seeds nebo Cobainem zbožňovaní Bjorn Again - kapela hrající repertoár Abby. Šest desítek tisíc hlav ale čekalo na famózní zakončení festivalu. Na Nirvanu.

Na pódium byl na kolečkovém křesle přivezen dlouhovlasý mrzák v bílém plášti. Vstává. Z posledních sil se přidržuje mikrofonu. "Some say love / it is a river," zpívá v posledním tažení. Vyčerpaně padá na zem. Publikum mocně aplauduje. Po chvilce vstává padlý Kurt Cobain z mrtvých. Bere do ruky kytaru a spouští "Breed". Skladbu o netečnosti, odcizení a touze, která vyprchala.

Jeden z nejproslulejších koncertů Nirvany už sice vyšel na mnoha bootlezích, a to jak v audio, tak video formě. Jeho oficiální vydání ale nesmí chybět v DVDtéce žádného fanouška Nirvany - nejen díky skvělému zvuku v DTS. Nezkrácený záznam přináší skutečně důležité momenty z koncertního života kapely.

Každý si tu najde své. Nechybějí největší hity ("Smells Like Teen Spirit", "Lithium", "Come As You Are", "Polly"), první verze skladeb z připravovaného posledního studiového alba "In Utero" ("tourette's, "Dumb", "All Apologies"), tradiční demolice nástrojů - tentokrát při "Territorial Pissings" -, ale také kousky, které jsou sice dnes už dostatečně známé, ale na řadovkách je nenajdete ("D7", "The Money Will Roll Right In" nebo "Spank Thru").

Nirvana měla před vystoupením v Readingu dvouměsíční koncertní pauzu, během níž ani nezkoušela. Již několik dnů před koncertem bylo její vystoupení hlavní zprávou britského tisku. Nové fámy vznikaly každý den. Nirvana se rozpadla. Nirvana nevystoupí. Kurt zemřel. To vše umocňovalo očekávání návštěvníků festivalu. Bude to dnes naposled? A zahrají vůbec?

Jak si dnes můžeme ověřit z DVD, kapela zahrála a to naplno. Dělala si legraci sama ze sebe, když před "Smells Like Teen Spirit" spustila "More Than A Feeling" od Boston, píseň nápadně podobnou právě jejich největšímu hitu. "All Apologies" zas Kurt věnoval teprv dvanáctidenní Frances a své statečné manželce. V době, kdy se bulvár o rockový pár zajímal víc než kdy jindy, v době, kdy byla Courtney Love obviňovaná z fetování během těhotenství, oběma moc pomohlo obecenstvo, které posílá frontmance Hole upřímný vzkaz: "Courtney, we love you!.

Reading i na CD a vinylu

Jak už to bývá zvykem, i "Live At Reading" vyšel v několika různých verzích. Ta limitovaná obsahuje kromě DVD i CD se (z kapacitních důvodů) zkráceným záznamem koncertu, na němž chybí "Love Buzz" a bohužel také úvodní a pro vystoupení velmi důležité Cobainovo "Intro". To už ale nechybí na dvojitém vinylu, který disponuje větším prostorem.

Nirvana odehrála obrovské množství stejně dobrých koncertů. Hollywood Rock Festival v brazilském Riu de Janeiru v roce 1993, ve francouzském Rennes o rok později, nebo ve Vídni v roce 1989. Reading je ale důležitým symbolem. Místem, kde kapela byla zřejmě na svém vrcholu. Cobain prožíval jedno z nejšťastnějších období svého života. Byl plný energie. A i když těm chlápkům ještě před koncertem dost lidí nevěřilo, během večera jasně prokázali: "Pořád jsme tady. A ještě nekončíme!".

P. S.: A malá rada na závěr - neodcházejte od obrazovek dříve, než skončí titulky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY