Vampire Weekend berou v USA zlato

21.01.2010 16:01 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Nemusí za vámi stát velké vydavatelství, abyste v USA prodali nejvíce desek. Newyorští indie poprockeři Vampire Weekend to dokázali a nechali za sebou minule první Ke$hu i stálici Susan Boyle. V singlech zaznamenali úspěchy rappeři Young Money, rockeři Train, taneční Black Eyed Peas nebo soulová bohyně Sade.
Ke$ha - Tik Tok
© facebook interpreta
První desítka singlů zažila po dlouhé době větší šrumec. Stupně vítězů se nezměnily, níže ale došlo k překvapivým změnám. Rappeři z Young Money se z osmičky posunuli na čtyřku a odsunuli tak Ijáčka. "Sexy Bitch" si šestku nadále udrželo, na sedmičku však z třiadvacítky poskočila skupina Train s písní "Hey, Soul Sister". Přiznám se, že o kapele slyším poprvé, jejich největší hit "Drops Of Jupiter (Tell Me)" z multiplatinového alba "Drops Of Jupiter" mi nic neříká. Pro představu se můžete na jejich nový singl ve formě videa podívat níže. Rihanna se s "Hard" těžce posouvá nahoru, nynější osmička je ale nejlepším výsledkem singlů z "Rated R", předchozí "Russian Roulette" dosáhl nejvýše devítky. Světluškám asi brzy skončí noc, Owl City jsou až na devítce. Top 10 pak uzavírá Ludacrisovo "How Low", které v prosinci debutovalo na 13. místě.

Do druhé desítky se propadlo minule sedmé Ke$hino "Blah Blah Blah". Je tam i dvakrát Jay Sean a Black Eyed Peas. "Imma Be" je už na patnáctém místě, takže to vypadá, že Top 10 i tento singl zvládne. Jeho skok vpřed o 19 míst byl v týdnu největší, ostatní pohyby nebyly tak zajímavé.

Novinky v první stovce musíme hledat až hlouběji, na 58. příčce startuje Sade a "Soldier Of Love". V osmé desítce se nově usadili countryoví Lady Antebellum ("Ready To Love Again") a rapper Jay-Z ("On To The Next One"), v deváté desítce pak rockeři Snow Patrol ("Set The Fire To The Third Bar") a teenagerka Miley Cyrus ("When I Look At You"). Do stovky se vlezli i (opět country) Keith Urban a Zac Brown Band, společnost jim dělají Pearl Jam.

    Top 10 - singly:
  1. Ke$ha - Tik Tok
  2. Lady GaGa - Bad Romance
  3. Jay-Z feat. Alicia Keys - Empire State Of Mind
  4. Young Money feat. Lloyd - BedRock
  5. Iyaz - Replay
  6. David Guetta feat. Akon - Sexy Bitch
  7. Train - Hey, Soul Sister
  8. Rihanna feat. Young Jeezy - Hard
  9. Owl City - Fireflies
  10. Ludacris - How Low

Vampire Weekend - Contra
© facebook interpreta
Předpovědi se vyplnily a indie poprocková kapela Vampire Weekend uzmula zlato. Album "Contra" (videoklip k singlu) čtyř Newyorčanů je tak teprve dvanáctým nezávislým albem v historii žebříčku, které dosáhlo prvního místa. 124 tisíc prodaných nosičů překonalo Susan Boyle (77 tisíc) i Ke$hu (67 tisíc). Minulý týden se Lady GaGa objevila v show Oprah Winfrey a jak je známo, tak to je ta nejlepší možná reklama, "The Fame Monster" tak poskočilo opět nahoru, "The Fame" je za Ke$hou jen těsně čtvrté.

Na 19. místě debutuje r'n'bíčkový Omarion s "Ollusion". Na pětadvacítce, to mi někdo vysvětlete, je neznámý DJ Poet Name Life s mixem "Total Club Hits 4". OK Go (to jsou ti s tím videoklipem na běžeckých pásech) s třetí deskou "Of The Blue Colour Of The Sky" začínají na čtyřicítce, což je jejich dosud nejlepší umístění. Rocková kapela O.A.R. (Of A Revolution) nahrála lajvko "Rain Or Shine" a jejich fanoušci ho dostali až na 49. příčku, v poslední desítce pak debutuje další živák, "MTV Unplugged" s pop-punkovou (dá se věřit Wikipedii?) kapelou All Time Low. A na 58. místě má své patnácté album "Y Not" Ringo Starr.

    Top 10 - alba:
  1.  N Vampire Weekend - Contra
  2. Susan Boyle - I Dreamed A Dream
  3. Ke$ha - Animal
  4. Lady GaGa - The Fame
  5. Alicia Keys - The Element Of Freedom
  6. Lady GaGa - The Fame Monster
  7. Mary J. Blige - Stronger With Each Tear
  8. Taylor Swift - Fearless
  9. ▼ Alvin & The Chipmunks - The Squeakquel (OST)
  10. Black Eyed Peas - The E.N.D.

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY