Odhalená zpětná reflexe Janet

22.01.2010 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Janet Jackson zažila už mnoho vzestupů i pádů. V posledních letech však její alba nejsou zrovna komerčně úspěšné, co dokonce dokazuje i koncept výběru "The Best" a celkem slabá novinka "Make Me". Dvojdisková kolekce ji však ukazuje v mnoha ohledech jako talent, který nestojí jen na šikovných producentech.
7/10

Janet Jackson - The Best

Skladby: CD1: What Have You Done For Me Lately, Nasty, When I Think Of You, Control, Let's Wait Awhile (Single Remix Version), The Pleasure Principle, Diamonds (with Herb Alpert), Miss You Much, Rhythm Nation, Escapade, Alright (7" Video Version with Rap), Come Back To Me, Black Cat (Video Mix/Short Solo Single Version), Love Will Never Do (Without You), The Best Things In Life Are Free (with Luther Vandross, BBD And Ralph Tresvant), That's The Way Love Goes, When I Think Of You (David Morales Remix Edit)
CD2: If, Again, Because Of Love, Any Time, Any Place, Scream (with Michael Jackson), Runaway, Got 'Til It's Gone (feat. Q-Tip and Joni Mitchell), Together Again, I Get Lonely (feat. BLACKstreet) Go Deep, What's It Gonna Be?! (feat. Busta Rhymes), Doesn't Really Matter, All For You (Video Single Mix), Someone To Call My Lover, Call On Me (feat.Nelly), Feedback, Whoops Now, Make Me
Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: 79:02 + 74:58
Vydavatel: Universal
Seznámení s dvojkou Jimmy Jam a Terry Lewis přineslo Janet Jackson kvalitativní vzestup, ale i čtyři po sobě jdoucí vynikající desky. Vše to pořádně začalo s třetí "Control", u které se kritici předháněli v superlativech a často uváděli porovnání, že není plné baladického patosu a nabobtnaných aranžmá, tak blízkých třeba pro tehdejší debut Whitney Houston. "Janet Jackson's Rhythm Nation 1814" byla posléze plejáda velkých hitů, těch vyšlo rovných sedm a nechyběly mezi nimi takové pecky jako "Miss You Much", "Escapade" nebo "Love Will Never Do (Without You)". Následná dvojice "Janet" a "The Velvet Rope" tento trend a úspěch jen zpečetily. Posléze přišly nečekané zvraty, propady a úlety (ono odhalené ňadro a taneček s Justinem Timberlakem), to vše se podepsalo na prodeji alb. Přestože poslední "Discipline" získalo celkem pozitivní reakce, prodeji jen prošumělo.

Začátek "The Best" do posledního puntíku obsahově kopíruje předchozí výběr "Design Of A Decade 1986/1996", jen vynechává singl "Twenty Foreplay". Kromě následných zástupců z jednotlivých alb nabízí i nemalý počet kolaborací mimo její řadovky, z nichž je jasně tou nejviditelnější "Scream", duet se zesnulým bráškou Michaelem Jacksonem. Ten přečuhuje pro svou nadčasovost, preciznost a osobně si nedokážu představit, že by něco takové spolu nikdy nenatočili. Samotný booklet každou éru Janet přibližuje nějakou notoricky známou fotografií v bookletu; dalším lákadlem měla být novinka "Make Me". Ta se však příliš nevyvedla, dokonce to měla být i její pocta na Michaelovu "Don't Stop 'Til You Get Enough", evidentně se někde něco pokazilo a na chystané desce se již snad takový omyl neobjeví.

Americké a evropské vydání "The Best" (za velkou mákou se titul jmenuje "Number Ones") se od sebe liší. Původní chronologický koncept pro Evropu narušují dva bonusy. Remix Davida Moralese na hit "When I Think Of You" je naštěstí na konci prvního disku, ale zcela nelogicky na tom druhém je umístěna "Whoops Now" (mezi skladby "Feedback" a "Make Me") a působí to drobet jako pěst na oko. Tato rozverná skladba měla úspěch spíše na starém kontinentu a její zařazení je na místě, ale díky těmto šachům vypadl jediný zástupce opusu "Damita Jo" "All Nite (Don't Stop)". Je to tedy na hození si mincí, kterou verzi si pořídit.

Přes zmíněný úlet je "The Best" uceleným pohledem na kariéru Janet Jackson. Pokud by měla vyjít kompletní sbírka singlů, musel by se přidat ještě jeden disk. V tomto ale měla Janet, stejně jako Madonna, zcela jasnou hlavu, že by to možná bylo i zbytečné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY