Plíživé noční přízraky rušící ze spánku

24.12.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Rafael Anton Irisarri má dvě tvůrčí tváře. Pod vlastním jménem vydává instrumentálky hrané klasickými nástroji, jako The Sight Below pak svět zásobuje ambientními kolážemi, které jsou plné uhrančivých atmosfér a emocí. Po vynikající desce "Glider" vyšlo épéčko "Murmur" a opět to není šlápnutí vedle.
8/10

The Sight Below - Murmur EP

Skladby: Murmur, Wishing Me Asleep, No Place For Us (Eluvium Remix), At First Touch (Simon Scott Remix)
Vydáno: 27.10.2009
Celkový čas: 27:20
Žánr: ambient, shoegaze, abstract, electronic
Vydavatel: Ghostly International
V sešlosti interpretů pařících do stáje labelu Ghostly, který letos oslavil svou první dekádu existence, je i Rafaelův projekt The Sight Below. Jeho debut "Glider" chytl za srdce všechny milovníky zasněných ploch, ambietních zvuků a prvků shoegaze. "Murmur EP" odhaluje nové roviny: na pozadí často tepe rovný beat (zejména v titulním tracku), který žene melodické struktury kupředu do vaší mysli.

Je fascinující sledovat světelné výjevy v potemnělém panelákovém bytě. V centru velkoměsta na jednu stranu nevidíte skoro žádnou hvězdu, na stranu druhou se vám ale otevře neohraničený tok světelných paprsků reflektorů a různých pokřivených variací na jejich odrazy. Na tmavých zdech se tak objevují nečekané přízraky spoutané v otěžích vaší fantazie. "Murmur EP" je hudebním doprovodem, během jehož poslechu se budete těmito vizuálními výjevy bavit a ponoříte se do snových hlubin, které Rafael rafinovaně kumuluje.

V digitální formě na vás čekají i dva remixy. Ty obstarali Eluvium a Simon Scott (ze shoegaze legendy Slowdive). Zejména ten druhý našel určité souznění s původní verzí "At First Touch", kterou doplnil o kytarové ruchy a šeptání (husina na sebe nenechá dlouho čekat). Pro nadšence do vynilů existuje limitovaná edice obsahující "Murmur", "Wishing Me Asleep" a na b-straně remix "The Sunset Passage" od Biosphere, devítiminutovou temnotu, která je prostě odzbrojující.

"Murmur EP" začíná tam, kde svůj experiment zakončil "Glider". The Sight Below své kompozice nechává emočně nabobtnat, hromadí nápady, hledá nové obzory a zatím se mu to daří na výbornou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY