Zatrest si dáme dobrej punk

05.12.2009 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Nedávná invaze punku 77 do našich luhů a hájů vynesla na povrch světa mnoho mladých a nadějných kapel hlásících se k původnímu anglickému punku. Mluvilo se o mnohých, ale málokdo si vzpomenul na olomoucké Zatrest, kteří nám právě nyní servírují novou desku "Pecka vedle pecky".
7/10

Zatrest - Pecka vedle pecky

Skladby: Kolikrát, Maska, Večer ještě nekončí, Moje zem, Drogy, Ona je anděl, Všichni jste mi lhali, Dáma ze sna, Malým dětem, Sám
Vydáno: 2.11.2009
Celkový čas: 27:23
Vydavatel: Papagájův Hlasatel Records
Olomoucké Zatrest znám po léta. Jejich dřívější tvorba mi k srdci nikterak nepřirostla, ale najednou se objevila nová nahrávka s ironickým názvem "Pecka vedle pecky", která má na obalu skutečně tři pecky. Tenhle primitivní vtip mě velmi příjemně pobavil. S trochou skepse jsem si říkal, že to je to poslední, čemu se na téhle desce zasměju. Jenže jsem zalistoval bookletem, kde nejsou texty, ale komentáře od zpěváka Lukáše, a nahrávka mi přišla zajímavá svým sdělením. V některých věcech totiž docela silně prezentuje podobné názory, jako mám já.

Hudba Zatrestu je klasický oldschoolový punk-rock ve stylu anglických kapel sedmdesátých let. Perfektně zahraný, dobře vymyšlený a šlapající jako hodinky. Za kámen úrazu jsem však vždy považoval zpěv hlavního protagonisty, který má poměrně slyšitelnou řečovou vadu. To může být překážka, ale zároveň to je dokonalé signifikantní znamení, které kapelu zcela jasně odlišuje. Při prvním poslechu jsem lehce nadával, ale ono se to zlepšilo: možná to není tak strašné, možná jsem otupěl, ale zpěv mi ve finále přestal vadit. Nakonec je tady velký zlom ve zvukové kvalitě. Tady kapelu vždy tlačila bota, a najednou je zvuk super! Jen tak dál!

Jak už to v punku chodí, prim hrají jednoznačně texty, které zde mají zcela jinou dimenzi. V songu "Maska" si berou na paškál současný trend jednotné scény a problémy s Oi! kapelami. Rozdíl mezi fašistickými a antifašistickými skinheady je v mnoha případech jen pár piv. Jsou mezi nimi výjimky, sám jich několik znám, ale velká část se prezentuje pouze bezduchým násilím. Kapela si tím možná zadělala na problémy, ale má body za odvahu to říci nahlas. Naopak v songu "Večer ještě nekončí" střílí do vlastních řad a do své alkovýdrže. Výhradu bych však měl k songu "Moje zem": nikterak mi nevadí národní cítění, ale ta forma je poněkud patetická až směšná. Pokud má být měřítkem naší národní slávy fotbal a hokej, nejsem si jist, jestli je pojem vlastenectví na místě.

Co naplat? Pecka vedle pecky to není, občas se mezi ně vloudí i nějaký slabší kousek, ale to není žádná tragédie, neboť zdařilé kusy výrazně převládají, jsou dobře zahrané, mají super zvuk a valí se kupředu jako odbržděný tank. Nebýt toho lehce nešťastného zpěvu, mohlo být hodnocení ještě lepší, ale i tak je "Pecka vedle pecky" bez debat nejlepší deska Zatrestu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY