Barevná melancholie pana Forda

26.11.2009 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Druhá studiová nahrávka projektu Simian Mobile Disco "Temporary Pleasure" se nedočkala ovací jako dva roky starý debut "Attack Decay Sustain Release", který znamenal malou revoluci v elektronické hudbě. Ve Velké Británii nová deska vyvolala protichůdné reakce. "Temporary Pleasure" jednoduše není černobílá.
8/10

Simian Mobile Disco - Temporary Pleasure

Skladby: Cream Dream (feat. Gruff Rhys), Audacity of Huge (feat. Chris Keating), 10000 Horses Can't Be Wrong, Cruel Intentions (feat. Beth Ditto), Off the Map (feat. Jamie Lidell), Synthesise, Bad Blood (feat. Alexis Taylor), Turn Up the Dial (feat. Young Fathers), Ambulance, Pinball (feat. Telepathe),
LE: Flea In Your Ear, Are You In The Picture, Babaghanoush, Do Not Exceed Stated Dose
Vydáno: 15.8.2009
Celkový čas: 41:44
Žánr: electro
Vydavatel: Universal
Jedna z nejzásadnějších desek poslední dekády "Attack Decay Sustain Release" měla být měřítkem nového alba Simian Mobile Disco, jenže komparace není na místě. Britské elektronické duo je dnes v úplně jiné situaci než před dvěma lety, kdy bojovalo o holé přežití. Hlavní postavou Simian Mobile Disco je James Ford. Ano, ten Ford, který ovlivňuje současnou britskou hudební scénu, o čemž svědčí producentská spolupráce s Klaxons, Arctic Monkeys, Mystery Jets, The Last Shadow Puppets nebo Test Icicles. Simian Mobile Disco se v konkurenci těchto jmen jeví jako vedlejší projekt Jamese Forda a právě to by mělo být měřítkem náhledu na desku "Temporary Pleasure".

Jako bokovka je album nesmírně kvalitní, koncepční a především konkurenceschopné. Použité beaty totiž nejsou recyklované a jejich originalita spočívá ve schopnosti zaujmout komerčního i alternativního posluchače, ať již kytarovek nebo ryzí elektroniky. A právě v tom je kouzlo Simian Mobile Disco, kteří albem "Temporary Pleasure" staví most mezi oběma tak rozdílnými světy.

Na desku "Temporary Pleasure" si James Ford (společně s Jasem Shawem) přizval řadu známých jmen - Beth Ditto z The Gossip, Alexis Taylor z Hot Chip nebo newyorské synthpopové duo Telepathe -, což dodává finálnímu produktu na atraktivitě.

Receptem na úspěch bývá schopnost v konkurenci hvězd nezaniknout a Ford se Shawem se rozhodně neztratili. Vytvořili barevnou desku, která v dnešním světě sice působí poněkud nepatřičně, zároveň ho však obohacuje. Nejde jen o příjemné melodie a výtečnou závěrečnou skladbou "Pinball", jde i o jistou statečnost, s jakou Simian Mobile Disco na trh s novinkou přišli. Techno set totiž nahradili opravdovými písničkami.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY