Hřejivé setkání v zákopech

30.10.2009 05:00 - Viktor Palák | foto: facebook interpreta

Dlouho očekávané kreativní spojení mistrů pochodového industriálu a podmanivého neofolku vyústilo v album, jehož melodičnost je nejen atraktivní, ale i podvratná. Ač velice smutná, nepropadá deska melancholii a velice věcně se dotýká citlivých otázek.
9/10

TriORE - Three Hours

Skladby: The First Three Hours, Victory Rising, After Summer We Fall, The Missing Hour, Another Love Another Hate, No Tears Are Shed For You And Me, Pleasuers And Tortures, Fires Burn Like Fires Do, Let Us Meet In The Trenches, There's A Smell To Life That Dies, Europa's Dream, The Last Three Hours
Vydáno: 1.10.2009
Celkový čas: 41:21
Žánr: martial neofolk
Vydavatel: Cold Meat Industry
Němec Christian Erdmann je mužem za provokujícím projektem Triarii, který používá ikonografii represivních režimů, aby poukázal na jejich zrůdnosti. Švéd Tomas Pettersson, jinak hlava kapely Ordo Rosarius Equilibrio, je čelním reprezentantem žánru neofolku, v němž dokazuje, že i skladby postavené na odhadnutelné struktuře mohou být překvapivé. Co mají společného? Jednak to, že v roce 2009 oba vystoupili na festivalu Prague Apocalyptic Evening, ale zejména dlouho hýčkaný projekt TriORE.

V něm spojili svá tvůrčí východiska a dosáhli mimořádné jednoty i dopadu. Debutová deska "Three Hours" totiž možná nabízí bezpočet harmonických motivů, o konejšivosti a pohodlném poslechu však nemůže být ani řeč. Na albu můžeme zachytit prvky monumentálního bojovného industriálu a zřetelněji i zpěvnost neofolku, jeho napětí však nepramení z konfrontace dvou žánrů, ale vzájemného spojení.

"Three Hours" nutkavě připomíná pomíjivost času i to, že naše poslední chvilky mohou být za dveřmi. Ale že by nám TriORE přáli, abychom si je užili? To ani náhodou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY