MP3 Jukebox 32/2009

14.10.2009 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Vampire Weekend - Horchata (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: afro-pop

Vampire Weekend - Contra
Jak jsem si všiml na zahraničních diskuzních fórech, hodně lidí Vampire Weekend miluje a hodně jich je také nenávidí. Americké hvězdičky hrají tak optimistickou hudbu, až je vám u ní někdy smutno, a to, že připomínají Paula Simona, jim také body moc nepřidává. Přesto já osobně jsem jejich kouzlu podlehl dokonale. Jestli tuto kapelu nenávidíte, s novým singlem z lednové desky "Contra" vám dávají dostatek střeliva, ale platí to i naopak. Prosluněná rozjuchaná písnička o populárním alkoholickém nápoji konzumovaném hlavně v latinské Americe rýmuje slovo "horchata" s "balaclava" (kukla, kterou nosí demonstranti). A když se v druhé polovině ozvou smyčce, jste buď přesvědčeni, nebo dokonale znechuceni. Já znovu patřím k té první půlce.


Raekwon - House Of Flying Daggers (9/10)
MP3 ke stažení

Raekwon - 10 Bricks (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: hip hop

Raekwon - Only Built For Cuban Linx II
Wu Tang navěky!!! Dobře, posledních několik let drželi prapor newyorské hiphopové bandy jen Ghostface Killah a GZA, aktuální Raekwonova deska "Only Built 4 Cuban Linx... Pt. II" ale vynahradí slabší sezóny. Rae The Chef totiž s obrovskými odklady a problémy konečně vydal pokračování své mafioso klasiky z roku 1995 a je to hiphopová deska roku. Jen zkuste dvě ukázky - v "House Of Flying Daggers" se znovu spojil se třemi kolegy z Wu Tang Clan a kvarteto na ztracený Dillův beat oživuje neslavnější časy newyorského pouličního rapu. Když Method Man v druhé půlce spustí stavidla svého chrčáku, máte pocit, že se po letech zase blížíme 36. komnatě. I beat pro "10 Bricks" udělal tři roky mrtvý producent a do vtipné "čínské smyčky" exceluje Ghostface. Slyšeli jste jeho nové r'n'b album? Jestli ne, tak ho ani neposlouchejte - všechno podstatné se děje tady - na Raekwonově čtvrté desce.


Chromeo - Night By Night (Skream Remix) (9/10)
MP3 ke stažení

Bat For Lashes - Pearl's Dream (Skream Pour Another Glass Of Champers Remix) (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: electro, dubstep

Chromeo - Night By Night
Skreamův remix dostal "In It For Kill" La Roux na druhé místo britského žebříčku, a tak jeho kredit v mainstreamu pořádně vzrostl. Dubstepový master se pustil do překopávky nového singlu montrealských funkatýrů Chromeo a také do novinky anglické písničkářky Bat For Lashes. O prsa vítězí track pro Chromeo, který zachovává svůdnost a přidává undergroundovou údernost. Éterická Bat For Lashes pod Skreamovými beaty trochu ztrácí tajemnost, ale zase dostala oblečení z lepšího materiálu než na originálu. Tak či onak, Skream je první z undergroundových dubstepových producentů, který si na remixovém kolbišti udělal pořádné jméno. Paradoxně tím, že jeho remixy mají k dubstepu vlastně hodně daleko.


The Raveonettes - Last Dance (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: pop

The Raveonettes - In And Out Of Control
Obyčejně mám trochu averzi vůči písničkám, které mají refrénu kombinaci slova "béééjbi" a procítěných "ú-úúú", ale dánští The Raveonettes mají výjimku. "Last Dance" je první singl z jejich novinky "In And Out Of Control", která vyšla minulý týden, a jak je u Sune Rose Wagner a Thomase Troelsena zvykem, jde o delikátní severský pop, který je tak dobrý, že je to skoro až alternativa.


Times New Viking - No Time, No Hope (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: noise rock

Times New Viking - Born Again Revisited
"No Time, No Hope" je dobré heslo pro pondělní ráno a Times New Viking píseň s tímto nadpisem doplnili ještě hlomozícími kytarami, které jsou natočené tak surově, že z nich píská v uších a škrábe po zádech. Samozřejmě, že je to schválně - kapela z amerického Ohia si zakládá na svém lo-fi zvuku a tak po nich nemůžeme chtít uhlazený diamantový pop. Ukázka je z jejich nejnovější desky "Born Again Revisited", která vyšla na konci září u Matador Records.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY