Do Prahy míří Mamadou Diabaté a Bekadiya

01.10.2009 13:53 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Mamadou Diabaté a Bekadiya
© facebook interpreta
Mamadou Diabaté a Bekadiya je jeden z projektů hlavního protagonisty Mamadou Diabaté. Spojením tradiční africké hudby a afrických nástrojů s hudbou a nástroji evropskými vzniká skvělá verze afrojazzu. Afrojazz v tomto pojetí je velmi kvalitní a příjemnou ukázkou toho, že v hudbě nic není nemožné. A toho budeme svědky 11. října v pražském Paláci Akropolis.

V zemích západní Afriky je hudba tradičně vyhrazena kastě griotů. Jejich povolání se dědí a díky tomu udržuje po celé generace v rodinných klanech. Klan se jménem Diabate je jeden z nejpočetnějších v několika v zemích západní Afriky a pro rod Diabaté z Burkiny Faso je hlavním hudebním nástrojem balafon.

Balafon je dřevěný melodický bicí nástroj podobný xylofonu. Touto rodinnou tradicí byl předurčen i směr výchovy Mamadou Diabaté. Hrát začal v pěti letech, jeho prvním učitelem byl pochopitelně otec. Velmi brzy se začal zajímat i o ostatní africkou hudbu, což jeho otce příliš netěšilo. Vše vyřešila účast otce a syna na Národním kulturním festivalu, kde za společnou hru na balafon opakovaně získali první místo.

Předprodej lístků probíhá v sítích Ticketpro za 270 Kč a v kavárně Paláce Akropolis za 250 Kč. Na místě zaplatíte 290 Kč-


DOPORUČENÉ ČLÁNKY