Proč se bojím české MTV

27.08.2009 05:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Tak už se nám to blíží - 29. listopadu v Česku začne vysílat místní mutace hudební televize MTV. Těšíte se? Já moc ne. Bojím se, aby ambiciózní projekt nebyl utopen v záplavě trapných seriálů, mdlých moderátorů, nudných hostů a dokolečka se opakujících hitovek.

Hudba? Ne, seriály!

MTV logo
© facebook interpreta
Nevím, jaké vysílací schéma na nás chystá Nova, která si bere MTV pod svou taktovku, ale nejsem bláhová a čtyřiadvacetihodinový tok klipů patří opravdu minulosti. Za vše mluví fakt, že MTV v současné době nabízí celkem osmadvacet show, které s hudbou nemají nic společného! Od trapného hledání nejlepší kamarádky pro Paris Hilton, přes drsnější kalibr, kde šestnáctileté lolitky řeší své těhotenské problémy, až po bulvárními hvězdami obsazený seriál "The Hills". Nechci podrývat možnosti Novy, ale ta staví hlavně na těchto formátech.

Jediná pořádná hudební show je bezesporu "MTV Unplugged". Ta už ale svou největší slávu má také za sebou, za posledních jedenáct let bylo beznapěťových epizod natočeno (počítám celovečerní epizody) jen jedenáct a z toho tři díly byly jen pro lokální mutace MTV.

Bude výběr klipů bída?

Ne že by jich měli málo, na skladě jich budou určitě tisíce, ale kolik z nich se opravdu dostane do vysílání? Marně vzpomínám na začátky Óčka, kdy jsem v proudu klipů objevovala novou hudbu a dostala se k řadě interpretů, které jsem v rádiích neměla možnost slýchat. Teď jsou téměř jedna ruka. Vyjma specializovaných pořadů se člověk něčeho zajímavého nedočká. Ovšem hraje se to, co lidi baví, ale vás baví vidět třikrát denně stejný klip? Inovace klipů je takřka nulová. A to i na MTV, zejména na jeho zahraničních sourozencích.

Koneckonců, všeříkající jsou i letošní nominace na Video Music Awards. Osm nominací pro Lady GaGa za nudný klip "Poker Face" nebo předloňské čtyři nominace pro příšerný videoklip "Beautiful Liar" od Shakiry a Beyoncé. Televize nominuje to, co se lidem líbí, co se nejvíce prodávalo, co prostě nejvíce frčelo. Přemýšleli jste, koho bude naše MTV příští rok nominovat na cenu Best Czech Act? Raději na to myslet nechci.

A co hosté?

Deset let se na obrazovkách MTV objevoval úspěšný pořad "Total Request Live", neboli TRL. Tam si televize zvala hudební hosty, kteří buď byli zpovídání, nebo se stali na šedesátiminutovku moderátory. A abych nebyla zlá, nenastavím nám americké ani britské měřítko, ale podívám se k našim sousedům do Německa, kde show úspěšně fungovala do letošního léta, kdy ji nahradil jiný pořad nazvaný "MTV Home". U dalších sousedů Poláků se show nevysílala, ale zpátky k Němcům.

Koncertovali-li v Německu Green Day, objevili se v pořadu, stejně jako Linkin Park, Beyoncé, Katy Perry, Kings Of Leon a další. A to je právě to, čeho se bojím. Hvězdy, které nás většinou koncertně navštíví, odmítají dát rozhovor, natož aby se cpali do televize. Přece jenom v Německu je prodej desek pořád větší než u nás a chtě nechtě to je zřejmě rozhodujícím měřítkem.

Mareš a ti druzí?

Před časem se v médiích objevila zpráva, že česká MTV hledá moderátory. Kdo se jimi stane, se dozvíme asi až na konci listopadu. Jeden je ale jistý. Leoš Mareš. Jeho ostrovtip a břitkost nezná mezí, ale ve svých třiatřiceti letech se stane asi druhým nejstarším moderátorem MTV hned za německým veteránem Markusem Kavkou, který je ale opravdový hudební znalec, nikoli vtipálek a rádoby hudební recesista. Modlím se, aby nám Nova na moderátorské posty neobsadila cukrové holčičky, které budou chodit v uplých šatičkách a s rukou v bok, nebo panáky, kteří budou prezentovat hlavně svůj zevnějšek.

Tím nechci říct...

... že česká mutace MTV bude špatná. Možná že budu za čtvrt roku překvapená a svá slova budu brát zpět, ale momentálně jsem plná pochybností, zda MTV vůbec potřebujeme. Červík pochybnosti mi napovídá, že je to jen vábnička pro věkovou kategorii 10+, ale dál ani muk. A co očekáváte vy od české MTV?

ANKETA
Jak vnímáte start české MTV?





Podívat se na výsledky



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY