Precizní podprůměrný tahák na prachy

12.08.2009 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Iron Maiden nedávno vydali dokument z turné, který nese název "Flight 666" a zachycuje šňůru koncertů z loňského roku. V rámci podpory tohoto počinu přichází na trh i soundtrack, který se jmenuje stejně jako DVD a bohužel se řadí do pomyslné soutěže o nejzbytečnější živák roku.
4/10

Iron Maiden - Flight 666

Skladby: CD1 - Churchill's Speech, Aces High, 2 Minutes To Midnight, Relevations, The Trooper, Wasted Years, The Number Of The Beast, Can I Play With Madness, Rime Of The Ancient Mariner CD2 - Powerslave, Heaven Can Wait, Run To The Hills, Fear Of The Dark, Iron Maiden, Moonchild, The Clairvoyant, Hallowed Be The Name
Vydáno: 25.5.2009
Celkový čas: 101:29
Vydavatel: Parlophone
Turné "Somewhere Back In Time" bylo pojmenováno podle loňské bestofky, která mapovala osmdesátá léta, a tak i tenhle soundtrack stojí a padá na starých hitovkách z let 1980 až 1989. Jedinou výjimkou je pak "Fear Of The Dark" ze stejnojmenného alba z roku 1992. Dva disky tak nabízejí šestnáctku songů a intro navrch. To vše na ploše sto minut. Jenže kromě perfektně zahraného metalu vám přinese do hlavy i stín pochybností.

Celá kompilace pochází z šestnácti různých koncertů, které "mejdni" MySpace.com) odehráli v první fázi turné (tudíž zapomeňte, že by došlo i na Prahu.), ale má překvapivě kompaktní zvuk. Je to až k nevíře a zavání to notnou dávkou studiového kouzlení a důkladnou postprodukcí. To je ovšem běžná záležitost a dneska budete jen obtížně hledat nahrávku, kde se neupravoval špatný zpěv a další věci. Do toho Dickinson neustále otravuje svými výkřiky ve stylu "scream for the Costa Rica", scream for the Santiago a tak pořád dokola. Člověk by to mohl skousnout jednou, dvakrát, ale pokud to slyší v každém songu několikrát, už to leze na nervy.

Jinak je to klasický živák slavných Iron Maiden, co dodat? Trojlístek kytaristů zběsile sóluje a Bruce zpívá jako o život. Tak to má vypadat. Jenže neslyšeli jsme to již někdy? Není to jen další v řadě živáků a výběrů téhle kapely? Projeďte si internet a takových záznamů najdete desítky. Do toho všeho navíc mocně promlouvá nazvučený kotel diváků, který kapelu doprovází svým sborem, ale pravidelně je úplně mimo a celé to jen sráží úroveň.

Pojďme počítat výsledek. Koncert je perfektně zahraný, ale to není možné brát jako plus, to je v heavy metalu povinností. Booklet je celkem hezky provedený, nic podstatného v něm nechybí, což je dobré. Ale zeptejme se na základní otázku - proč tohle CD vůbec vyšlo? Je to jen další továrna na prachy? Nebo snad lákadlo na nové fanoušky? Ale těm by stačilo jakékoliv jiné live CD nebo výběrovka. Je to tedy problém pro Iron Maiden? Není, stejně jako pro ně není problém nám naservírovat další zbytečný živák, který je ve výsledku podprůměrným počinem bez motivace k nákupu pro kohokoliv mimo ortodoxní fans.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY