Video Jukebox 28/2009

17.07.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén internetového videa - klipy zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

The Twilight Sad
The Twilight Sad - I Became A Prostitute
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

The Twilight Sad vznikli v roce 2003 v oparu skotského velkoměsta Glasgow. V podstatě ve stejnou chvíli, kdy se dával dohromady i loňský / předloňský objev Glasvegas. Taky v Glasgow. Na rozdíl od party okolo Jamese Allana se však The Twilight Sad zmátořili k debutu o rok dříve a inspirováni hloubkou post-rocku i psychedelickou rozervaností shoegazeu výrazně promluvili s deskou "Fourteen Autumns & Fifteen Winters" do výročních žebříčků. Svou druhou řadovku "Forget The Night Ahead" přichystali na druhou polovinu září. A po volném downloadu písničky "Reflection Of The Television" ji jako pilotní singl uvede skladba "I Became A Prostitute", která vyjde u Fat Cat Records již 3. srpna.


Skint & Demoralised
Skint & Demoralised - Red Lipstick
žánr: indie pop
info: oficiální web, MySpace.com

Skint & Demoralised je projekt dvacetiletého slampoety Matta Abbotta, který hledá romantiku v drolících se cihlách severoanglického Sheffieldu + okolí, a tajemného producenta s nickem MiNI dOG. Abbott si udělal jméno již díky svým recitacím a snad i proto jej MiNI dOG přes MySpace.com profil kontaktoval a následně pod jeho recitace zkusmo nahodil i nějaký ten background. Od toho to byl už jen kousek k oslovení pár známých muzikantů, úspěšným koncertům i k přehrávači Stevea Lamacqa z BBC Radio 1. Písnička "Red Lipstick" je třetím singlem projektu, který vyšel v pondělí 13. července. Debutové album "Love, And Other Catastrophes" by mělo následovat počátkem října.


Živě: Phoenix (89.3 The Current)

Phoenix
Koncem května vydala francouzská indierocková parta Phoenix svou čtvrtou řadovou desku "Wolfgang Amadeus Phoenix". A právě z ní si ve Video Jukeboxu pustíme dva živé videoklipy k písním "1901" a "Lisztomania" a coververzi Air "Playground Love". Tady máte zatím nejlepší kytary roku 2009 živě pro stanici 89.3 The Current.


Generationals
Generationals - Angry Charlie
žánr: indie pop
info: oficiální web, MySpace.com

Generationals jsou z New Orleans a mají v sobě něco z New Pornographers či Belle & Sebastian. Za celým projektem stojí dvojice Ted Joyner / Grant Widmer a za tím, proč se o nich začalo hlasitěji mluvit, zase plážová hit-skladba "When They Fight They Fight" (prostě: havaj, míchačky, jahodová zmrzlina a sing-along - více tady). Ted Joyner o ní říká, že jde vlastně o sprostý rip-off znělky prvních tří sezón "Cosby Show"... To "Angry Charlie" už je trochu jiný příběh, o staré rozladěné kytaře, kterou zachránil před vyhozením. Debutové album Generationals "Con Law" vychází za oceánem příští týden.


Julie Doiron
Julie Doiron - Consolation Prize
žánr: indie rock, folk-rock
info: oficiální web, MySpace.com

Kanadská písničkářka Julie Doiron pochází z frankofonní větve, díky čemuž nejen že mluví oběma jazyky, ale také zvládá v obou jazycích vydávat desky. Francouzské album "Désormais" však bylo jen jakousi odbočkou, jinak publikuje výhradně v angličtině. Svůj debut vydala v roce 1996 na labelu Sub Pop pod pseudonymem Broken Girl, dále již pokračovala se svým vlastním jménem. Za svůj předposlední počin "Woke Myself Up", který vyšel již na Jagjaguwaru, kam na přelomu tisíciletí přesedlala, byla nominována na Polaris Music Prize za rok 2007. Písnička "Consolation Prize" je pak z aktuální, v březnu vydané novinky "I Can Wonder What You Did With Your Day".


Černobíle: Elvis Presley - Shake, Rattle And Roll

Elvis Presley
V roce 1956 se poprvé v televizi objevil The King. Elvis Presley. V rámci svého vystoupení zahrál skladbu z repertoáru Big Joea Turnera "Shake, Rattle And Roll", kterou napsal o necelé dva roky dříve Jesse Stone aka Charles E. Calhoun. Ve své době však slavila největší úspěch verze od seskupení Bill Haley & His Comets.


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY