Reunion Kiss v zákulisí i na pódiu

05.01.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Návrat legendárních Kiss v roce 1996 si můžete připomenout na "Kiss - The Second Coming".
7/10

Kiss - The Second Coming

Celkový čas: dokument - 122 minut, živé nahrávky - 11 minut
Rozhodně nepatřím k lidem, které by skupina Kiss nějak výrazněji zasáhla, až donedávna jsem je vnímal jako další rockovou kapelu, která kdysi vystupovala se zmalovanými xichty, pak dlouho ne a potom zase ano. Ještě že jsem do rukou dostal toto DVD.

"Kiss - The Second Coming" je totiž dvouhodinovým dokumentem, který vypráví o reunionu původní sestavy Kiss v roce 1996 a následném světovém turné. Samotný dokument je ovšem naprosto skvělý a i mně jako "naprostého nefanouška" dostal. Kromě toho, že je skvěle natočený, obsahuje spoustu informací a záběrů ze zákulisí, je i skvěle sestříhaný, každou chvíli se děje něco nového, ostatně střihačů se na tomto filmu podílela celá čtveřice. V úvodních minutách dokument shrnuje začátky kapely, první úspěchy a následný odchod Ace Frehleyho a Petera Crisse. Následuje skok a zbytek je věnován jejich reunionu v roce 1996. Můžete tak sledovat, jak se kapela (která stále fungovala v jiném složení) dala opět dohromady v původním obsazení a že si to všichni čtyři opravdu užívali. Dokument je udělán opravdu profesionálně, ani obraz ani zvuk vás nenechají na chvíli vydechnout, na obrazovce se pořád něco děje, výpovědi členů jsou prokládány záběry z koncertů, různých televizních vystoupení, reklam a samozřejmě záběrů ze zákulisí následného reunionového turné, které zasáhlo i Prahu. Ono vidět nalíčené členy Kiss, jak tancují na "Macarenu", je docela zážitek...

Protože film má přes dvě hodiny, je v něm zachyceno snad vše, co se kapele za ten rok od opětovného shledání do konce onoho turné v roce 1997 stalo. Další budoucnost (nyní samozřejmě už minulost) Kiss je nastíněna pouze několika záběry z focení pro album "Psycho Circus", které vyšlo v roce 1998. Další vývoj kapely jakožto i další turné bude náplní možná až dalšího filmu.

Jako bonus na DVD naleznete tři živě nahrané skladby ("Shout It Out Loud", "Shandi" a "Detroit Rock City"), které vám ukáží, proč o sobě Kiss stále tvrdí, že mají nejlepší show na světě. I když jejich hudba neboří žádné hranice, je to v podstatě dřevní rock, být na jejich koncertě musí být určitě obrovská zábava. Na DVD ještě najdete diskografii, která je ovšem pouhým textovým výčtem jejich alb.

"Kiss - The Second Coming" patří bohužel ještě do té odrůdy DVD, které vznikly převedením z videa, a proto neobsahuje téměř nic navíc kromě onoho dokumentu. Pokud jste ale fanoušky Kiss, věřte, že rozhodně není odfláknutý, právě naopak. Jeho kvalita částečně vyvažuje nepřítomnost více bonusových materiálů. Jen musíte umět dobře anglicky, české ani anglické titulky zde nejsou.

DVD k recenzi poskytla firma BMG.

DVD: Kiss - The Second Coming
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: dokument - 122 minut, živé nahrávky - 11 minut
Obsah: dokument, 3 živé nahrávky, diskografie



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY