Video Jukebox 14/2009

10.04.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Crystal Antlers
Crystal Antlers - Andrew
žánr: prog rock, psychedelic, noise
info: MySpace.com

Formace Crystal Antlers je z Kalifornie a ač nedává nový smysl slovům jako psychedelie či noise, její strhující kakofonické průlety mají neuchopitelné kouzlo a působí drsným existenciálním dojmem. Stejně jako skladba "Andrew", při jejímž poslechu musíte nabýt dojmu, že s posledním reverbem znásilněným akordem přijde apokalypsa. Ale stejně se z křesla nezvednete, abyste si naposledy zavolali, protože to musíte doposlouchat... Debutová deska "Tentacles" navazuje na výtečné épéčko "EP" a vyšla koncem března na iTunes. Tento týden se navíc dočkala i hmatatelnější fyzické podoby.


Micachu
Micachu & The Shapes - Lips
žánr: alternative, pop
info: MySpace.com

Mica Levi je mladá Londýňanka (ročník 1987), která pod hlavičkou Micachu vydala v březnu své debutové album "Jewellery". Sama sebe a svou tvorbu označuje jako pop, ale po poslechu tohoto třetího singlu "Lips" snadno zjistíte, že s tímto tvrzením není všechno zcela v pořádku. A nejde jen o používání netradičních a homemade nástrojů, které by určitě dostaly prostor v pořadu Kutila Tima, ale i o popření zásadních popových axiomů v její hudbě - čtěte kde jsou sakra refrény?. Micachu překvapivě nevystupuje se svým pokémoním vzorem Pikachu, ale se skupinou The Shapes, kterou tvoří Raisa Khan a Marc Pell.


All The Saints
All The Saints - Sheffield
žánr: alternative rock, psychedelic
info: MySpace.com

All The Saints překvapivě dělí od dívčí parodie na kvalitní hudbu více než jen anglický člen určitý. Plný, psychedelií hýčkaný zvuk, který se utápí v kytarových stěnách, ale přesto nepostrádá melodii, připomíná nejvíce A Place To Bury Strangers a odkazuje ke značkovým hudebním výrobkům My Bloody Valentine či The Jesus And Mary Chain. Ve Video Jukeboxu si je představíme videoklipem k jedné ze dvou standout skladeb z jejich debutového alba "Fire On Corridor X", která se jmenuje "Sheffield". Mimochodem, ta druhá se jmenuje taky podle města, a sice "Leeds", a obě je překvapivě nenajdete v Británii, ale v Alabamě.


Scott Matthews
Scott Matthews - Fractured
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Scotta Matthewse proslavila singlovka "Elusive" z jeho tři roky starého debutového alba "Passing Strangers". Získal za tuto skladbu dokonce Ivor Novello Award (v kategorii o nejlepší píseň hudebně i textově), přičemž v přímém souboji tehdy porazil například Arctic Monkeys. Letos v květnu se vrací druhou deskou "Elsewhere", kterou uvádí videoklip k písničce "Fractured". Sám Matthews mezi svou inspiraci řadí tradiční vzory - The Beatles, Dylana a Led Zeppelin -, takže si jeho tvorbu spíše přibližme tím, že ho označíme za ostrovního Eliotta Smithe.


Jay Reatard
Jay Reatard - DOA
žánr: punk rock, garage rock
info: oficiální web, MySpace.com

Před rokem začal label Matador vydávat šest limitovaných sedmipalcových singlů punkového génia Jaye Reaterda. Každý měsíc jeden, přičemž první vyšel v nákladu pouhých tři a půl tisíce kopií a poslední pak dokonce v pouhých čtyřech stovkách. Získat je tedy všechny nebylo zrovna jednoduché. A právě i z tohoto důvodu vyšlo na závěr i rekapitulační album, které všech sedm vydaných singlů kompletuje a přihazuje jako bonus skladbu "Flourescent Grey" skupiny Deerhunter. Navnadit by vás mohl videoklip ke skladbě "DOA".


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY