Dvacet let ve stejné řadě...

20.04.2009 13:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Česká punková scéna za tou slovenskou zaostává velmi výrazným způsobem. Nejde ani tak o kvalitu produkce, protože ta je věcí názoru, ale v aktivitě jsme na tom u nás podstatně hůře a je až s podivem, že první české punkové DVD vyšlo až v roce 2009 a na svědomí ho mají bílinští Do řady!
7/10

Do řady! - XX Live

Skladby: Úvod - Franitšek Egon Müller, Blaničtí rytíři, Hellou, Dost nám to vadí, Novináři, Jedem, Ježíš se na tě dívá, Ani hnout, Karanténa, Teď jsi náš, Poražený, Co víc jsi čekal...?, Intermezzo Pavel Vimr, Do řady!, For stupids, Nikomu nic, Tak se přidej, Gastarbeiter
Vydáno: 21.2.2009
Celkový čas: 49:15 + bonusy
Vydavatel: Papagájův Hlasatel Records
Slovensko má na kontě rozhodně více punkových DVD, navíc například nedávný počin Konfliktu je pokusem nadmíru povedeným. Pokud bych měl obě kapely vystavit přímé konfrontaci, tak by to pro Do řady! skončilo velice nelichotivě, boxerskou terminologií bych to nazval K.O. v prvním kole. Ale je nesmyslem postavit proti sobě subtilního rohovnického matadora a šampióna těžké váhy. Proto jsem se rozhodl na Konfliktology zapomenout a do hodnocení koncertního DVD Do řady! s názvem "XX Live" přistoupit s čistým štítem.

Celý záznam byl pořízen u příležitosti dvacátého výročí kapely v Bílině, kde se na jednom pódiu sešly skupiny napříč československou scénou doplněné o britskou legendu 999. Toto všechno se na výsledku určitým způsobem podepsalo. Jako místo konání je uváděný Amfiteátr v Bílině, ale z celého DVD jsem nedokázal s jistotou určit, zda se jedná o venkovní nebo uzavřený koncert. No dobrá, je pár záběrů, kde to poznat je, ale těch je snad méně než prstů na pravé ruce nešikovného truhláře. On celý prostor při pohledu z publika působí tak trochu dojmem klasické vesnické sokolovny, která každého zvukaře přivádí do stavu nepříčetnosti. A při pohledu z pódia se nabízejí dva pohledy. Buď do tmy, která evokuje myšlenku na veřejnou zkoušku, nebo na osvětlěné publikum. Žádné průlety kamer se nekonají.

Hudebně to asi nebude na dlouhé povídání. Do řady! na sebe upozornili na začátku devadesátých let velkou hitovkou "Tak se přidej" a od té doby mají neodpáratelný punc legendy. Za dvacet let stvořili čtyři alba, která hrají na hodně punkovou notu. Není na tom nic zvláštního. Český punk staršího střihu. Nijak zvlášť tvrdý, nijak zvlášť melodický a vlastně ani ne moc hudebně náročný, docela dobrý obrázek si uděláte z Bandzone.cz profilu. Abych byl upřímný, tak si kromě zmíněné hitovky nevybavuji ani jeden song, který by byl podobně výraznou peckou. Přesto se za kapelou táhne zástup fandů, kteří slyší na její jméno. Těžko se odhaduje, jak velký význam měl pro fanoušky onen zaznamenaný koncert, ale pro kapelu rozhodně velký. K narozeninám přišlo gratulovat mnoho bývalých členů, atmosféra byla dobrá. Co víc si přát?

Je to první DVD dítko naší undergroundové punkové scény a má ještě svoje dětské nemoci. Možnosti zvukového nastavení jsou takové, jaké jsou, to jest nulové. Žádné 5.1 kejkle zde nevykouzlíte, jste odkázáni na jeden stereo preset a tím to hasne, ale on naštěstí není vůbec špatný. Počet kamer je značně omezený, střihy jsou občas dost nešťastně provedené a v záběrech se často motá mnoho lidí, kteří zde nemají co dělat. Srovnal bych to asi s tím, když se v divadle při představení prochází po jevišti kulisák. Těch chybiček by bylo více, ale tohle je vážná chyba u velkých zahraničních kapel a ne u českých punkerů. K dokonalosti chybí ještě pár krůčků v sedmimílových botách, ale přesto bych tento počin ohodnotil lehce nadprůměrnou šestkou. Když k tomu však připočteme bonusová videa, klip, fotogalerii a hlavně CD s tím samým koncertem a ještě pár songy navíc, tak musím bod nahoru přidat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY