Bez překvapení: i Česko ovládli U2

11.03.2009 20:54 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Bylo, nebylo. Za mlhou hustou tak, že přes ni nebylo nic slyšet, vysílalo nejposlouchanější rádio Brčálník. Všichni ho měli rádi, ale nikomu nešlo naladit. Copak asi hraje? Dá se na něj alespoň tak nějak málo tančit? A už víte, co je vlastně na horizontu?
Katy Perry - Hot N Cold
© facebook interpreta
RÁDIA - V první desítce máme pět posunů vzhůru, dva sesuny a třem kouskům se nikam nechtělo. Nepotvrdil se předpoklad z minulého týdne, když samaritánský song "Ty jsi jako já" zůstal viset na čtrnácté pozici. Naopak se do první desítky prodrali nečekaně až z místa čtyřicátého osmého Flo-Rida s Ke$hou a s trackem "Right Round". Nejspíše za tím bude záliba hudebních dramaturgů v ořechách nebo nedostatek peněz (čti invence). Na vrcholu žebříčku si to i nadále rozdávají Katy Perry s Pink, což bylo Lady GaGa natolik líto, že vystrnadila Kryštofa z třetího místa. Na devítku se přišli podívat rozjetí The Killers. Ti jsou sice ve výborné formě, ale jejich poslední album bylo přijato s ještě většími rozpaky než kolekce abstinenčních příznaků od Keane.

Oproti minulému týdnu je v aktuálním pořadí hned osm návratů. Tím nejpodivnějším je devadesátá osmá pozice, kde se objevili kluci z Maroon 5 s hitem, který pamatuje Paroubka premiérem, "This Love". To jenom potvrzuje onu výše zmíněnou zálibu v ořechách, navíc něčím napuštěných.

A co novinky? Mají je kde hrát? Mají. Nejvýše posazená je Jana Kirschner s poetickou filmovkou "Pokoj v duši". Jsou tu ovšem také Take That a Le Monde, kteří s poetikou už nic společného nemají. Možná maximálně s poetikou ořechů.

Top 10 - rádia:
  1. Katy Perry - Hot N Cold
  2. Pink - Sober
  3. Lady GaGa - Poker Face
  4. Kryštof - Tak nějak málo tančím
  5. Alesha Dixon - Boys Does Nothing
  6. Madcon - Begin
  7. Flo Rida feat. Ke$ha - Right Round
  8. The Ting Tings - Be The One
  9. The Killers - Human
  10. Chinaski - Hvězdy nad hlavou

U2 - No Line On The Horizon
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Mele se nám to, mele. Minulé vítězství Monkey Business ještě nebylo pořádně zapito a už máme nového vítěze. Ovšem, přátelé, ruku na chlopně, čekali jste snad něco jiného? Je to jako zákon akce a reakce. Vydání nového alba U2 způsobuje jejich totalitní nadvládu nad prodejními žebříčky. I když to jsou veskrze demokrati. Zbylé pořadí první desítky už nemá čím překvapit. Za třetí Luckou je čtvrtý Michal a v druhé pětce stále tlachá Bruce s Jaromírem, které svým mládím hřeje z pozice devítky Lady GaGa. Zapojit se hodlá i Duffy, ale příliš šance na úspěch bych tomu nedával.

Novou desku vydali i nu rebelové The Prodigy, ale ta se u nás neprodává tak dobře, jako například výběrovka Pavla Nováka. Na místě dvanáctém je druhou nejprodávanější novinkou, zatímco "Invaders Must Die" zůstala jedenáct příček pod ní. A to se ještě musejí mít Prodigy na pozoru před novinkou, kterou doprovází pověst nejrevolučnější anarchistické nahrávky roku - výcuc z muzikálu "Mona Lisa" je po prvním týdnu prodeje třicátý šestý.
A aby byl výčet novinek úplný, do prodeje přišly také nahrávky jistě spřátelených crew Moja reč a Kamelot. Provází je štítek s doporučením, aby se poslouchaly pokud možno obě najednou.

Top 10 - prodejnost:
  1. U2 - No Line On The Horizon
  2. Monkey Business - Twilight Of Jesters?
  3. Lucie Vondráčková - Fénix
  4. Michal Horáček - Ohrožený druh
  5. Různí - Mamma Mia!
  6. Kryštof - Kryštof v opeře
  7. Bruce Springsteen - Working On A Dream
  8. Jaromír Nohavica - Ikarus
  9. Lady GaGa - The Fame
  10. Duffy - Rockferry

A na závěr jedno doporučení: pokud chcete svou modlu vidět v prodejní hitparádě, běžte a vyzkoušejte si, jaké to je, koupit si cédéčko. Mějte přitom na paměti, že jeden váš takovýto nákup může interpreta posunout například ze sto padesátého místa na čtyřicáté osmé. A možná mu poté dá vydavatelská firma šanci natočit další a ještě úspěšnější desku. Tak zase za týden, shopaholici!

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 10. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY