Video Jukebox 9/2009

06.03.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

The Big Pink
The Big Pink - Velvet
žánr: experimental / electronic
info: oficiální web, MySpace.com

The Big Pink jsou Robbie Furze a Milo Cordell, dvojka z Londýna, co svou hudbou nahazuje vzpomínky na baggy beaty roztančeného Madchesteru. Asi tak ze dvou třetin. Troufám si říct, že se brzy zařadí do zástupu interpretů, v jehož závěru najdete stát například Klaxons či Crystal Castles. Trojitou dávku koncentrované psychedelie nabízí i jejich debutový singl pro label 4AD "Velvet", který vychází 20. dubna a navazuje na dvojsingl "Too Young Too Love / Crystal Visions" z podzimu. Debutová deska je v plánu letos, přesné datum zůstává zatím nejasné.


Beirut
Beirut - Postcards From Italy
žánr: indie / folk
info: oficiální web, MySpace.com

Za Beirut se původně skrýval one-man projekt mladého amerického písničkáře Zacha Condona. Debutovou desku nahrával zcela sám v domácím studiu, přičemž se obešel zcela bez kytar - stačil mu lesní roh, housle, trubka, ukelele, mandolína, klarinet, zvonkohra, akordeón, orgán, klavír... Živě si už sám pochopitelně nevystačil, takže postupem času se z Beirutu stala početná skupina, která svým zvukem hodně připomíná Balkán. Tohle je videoklip k singlu "Postcards From Italy", který podporuje listopadovou reedici debutu "The Gulag Orkestar" na LP.


Frankmusik
Frankmusik - Better Off As Two
žánr: electronica / powerpop
info: oficiální web, MySpace.com

Vincent Frank předtím, než se stal Frankmusik, zkoušel štěstí nejen jako beatboxer pod jménem Mr Mouth, ale také jako student Londýnské univerzity, kde se věnoval studiu módy. Než odešel, aby se mohl naplno věnovat hudbě. Britský Guardian ho označil za Robyn v kalhotách, britská hudební smetánka jej zase nechala zabodovat v anketě BBC Sound Of 2009, kde se dostal mezi patnáct nejžhavějších jmen tohoto roku. V lednu a únoru se díky povedenému remixu skladby Keane (troufl si i na Radiohead či Miku) zúčastnil jako support jejich Perfect Symmetry Tour a jeho debutové album "Complete Me", které by mělo vyjít 22. června, produkoval Stuart Price - např. The Killers, Madonna či... Keane.


Death Cab For Cutie
Death Cab For Cutie - Grapevine Fires
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Death Cab For Cutie jsou z Bellinghamu, ze kterého to je do Seattlu asi tak daleko jako od Nirvany k Pearl Jam. Na rozdíl od obou zmiňovaných kapel však nespadají do zběsilých grungeových vln, ale do středního indie proudu. Vznikli okolo kytaristy Bena Gibbarda, kterého můžete znát - pokud jste hodně hardcore fandové americké nezávislé scény - také jako sólo projekt All-Time Quarterback, a loni vydali již svou sedmou řadkovku "Narrow Stairs". Z ní je také aktuální singl "Grapevine Fires", ke kterému Walter Robot natočil animovaný based-on-true-story videoklip.


The Killers
The Killers, Coldplay, Bono & Gary Barlow - All These Things That I’ve Done (Live)
žánr: charity collaborations
info: oficiální web, MySpace.com

Na charitativních akcích je fajn, že se potkají velká jména pop music. Nezávazně poklábosí a domluví vždycky nějakou tu překvapivou kolaboraci, která následně zahltí server YouTube.com. Nejinak tomu bylo v případě charitativního koncertu na podporu organizace War Child, který proběhl v polovině února a na kterém si vystřihli The Killers, Coldplay, Bono a Gary Barlow z Take That coververzi velkého hitu prvních jmenovaných "All These Things That I’ve Done". Tohle by měla být ta nejlepší verze, kterou YouTube.com nabízí...


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY