Čínská část turné Oasis byla zrušena

06.03.2009 14:24 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Oasis
© www.threebase.com
Britpopoví Oasis si začátkem dubna nedobrovolně odpočinou od svého turné. Proč tomu tak je, však dosud není jasné, neboť se objevila dvě protichůdná tvrzení. Oasis oznámili, že byla čínská část turné zrušena kvůli dvanáct let staré účasti Noela Gallaghera na americkém benefičním koncertu s názvem Osvoboďte Tibet, což se údajně nelíbilo komunistickému režimu v Číně, kde měla kapela v rámci propagace desky "Dig Out Your Soul" vystoupit. "Čínská vláda zrušila sérii koncertů, přitom povolení k samotnému vystoupení jsme již v předstihu dostali. Logicky to znamená okamžité zrušení naší show v Pekingu i v Šanghaji," stojí v oficiálním prohlášení Oasis.

Podle agentury Reuters však zrušení čínských koncertů vůbec nesouvisí s dvanáct let starým vystoupením, nýbrž je přímým dopadem hospodářské krize. Promotéři obou koncertů údajně neměli dostatek financí na pokrytí těchto velkolepých akcí, proto raději čínskou část turné stornovali. Pro tuto teorii hovoří i fakt, že 7. dubna by měli Oasis odehrát svůj koncert na Čínou kontrolovaném území v Hongkongu. Britové se však proti tomuto tvrzení rázně ohradili s odkazem na prodejnost vstupenek, která zaručovala vysoké výnosy a vyprodané koncerty.

Oasis jsou v jihovýchodní Asii nesmírně populární a místní trh je pro britské hudebníky velice lukrativní. Svým tvrzením se navíc situují do role revolucionářů proti nedemokratickému režimu a získávají tak sympatie prakticky celého světa. Čínské koncerty jsou bez náhrady zrušeny a poté, co Oasis celý březen stráví koncertováním po Japonsku, kde plánují celkem sedm zastávek, vystoupí prvního dubna v Soulu. O sedm dní později Oasis ukončí svou jihoasijskou pouť v již zmiňovaném Hongkongu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY