Video Jukebox 2/2009

16.01.2009 12:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

VV Brown
VV Brown - Crying Blood
žánr: indie / pop punk
info: oficiální web, MySpace.com

Klasická pohádka o tom, jak člověk spláchne celou svou minulost i představy rodičů do záchodové mísy a jde si slepě za svými sny. Vanessa Brown si v devatenácti uvědomila, že nechce být právničkou, a tak se odstěhovala do města šoubyznysu hledat svého hudebního anděla. A v Los Angeles se na ní dokonce usmálo štěstí - v podstatě ihned nahrála debutové album. To ovšem šlo k ledu, protože se Vanesse nelíbilo, kam ji dotlačili producenti. A tak je na startu letošního roku zpátky jako pětadvacetiletá retro ďáblice VV Brown. Její na květen naplánovaný debut "Travelling Like The Light" uvedl ještě loni pilotní singl "Crying Blood", ve kterém se Vanessa vypořádala se svým bývalým přítelem.


Gary Go
Gary Go - Wonderful
žánr: indie pop
info: oficiální web, MySpace.com

Britský magazín Q označkoval Garyho Bakera, který se aktuálně do hudebního povědomí zapisuje pod uměleckým pseudonymem Gary Go, cedulkou The one-man Coldplay. Podle singlu "Wonderful" bych spíše řekl, že Gary je tady proto, aby natrhl prdel Robbiemu Williamsovi, ale cílovka je v podstatě tak jako tak stejná. Pokud by vás zajímalo, kdo hudebně Garyho v dětství ovlivnil nejvíce, pak budete zřejmě mírně zaskočeni: "Duet 'Bein' Green' žabáka Kermita a Raye Charlese měl opravdu hloubku. To jsou ty pravé hvězdy." Jo, máte pravdu, Sezamová ulice a The Muppets. Ve videoklipu k "Wonderful" naštěstí muppety nenajdete.


Attic Lights
Attic Lights - I Could Be So Good For You
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Stejně jako Broken Records jsou Attic Lights ze Skotska a ačkoli spadnou do kolonky indie rocku, také nejsou zcela klasickým náslechovým materiálem. Snad proto, že čtyřčlenné hlasové harmonie se v této škatulce zase až tak nenosí, a snad i proto, že v jejich hudbě uslyšíte i onu zmiňovanou zvonkohru... Loni v říjnu Attic Lights vydali debutovou desku "Friday Night Lights", ze které ale skladba "I Could Be So Good For You" není. Jde o coververzi ústřední melodie seriálu z osmdesátých let "Minder", jejíž původní verzi nahrál Dennis Waterman. Seriál se od února vrací na britské televizní obrazovky a jeho nové díly již tak budou uvádět právě Attic Lights.


Broken Records
Broken Records - Lies
žánr: indie folk
info: oficiální web, MySpace.com

Do indie rockového ovzduší strčte akordeon, mandolínu a housle, za mikrofon postavíte klon Caleba Followilla z Kings Of Leon a máte na světě ve skotském Edinburghu působící Broken Records. Ačkoli většina lidí je přirovnává k Arcade Fire, oni dle svých vlastních slov skládají poctu kořenům polské a židovské hudby. "Lidé už zapomněli, že hudba nemusí být jenom basa, kytara a bicí. Ona hudba může být stejně hlasitá a fascinující se zvonkohrou a trumpetou." Debutové album Broken Records připravují na léto, skladba "Lies" je v pořadí již třetím singlem skupiny.


The Virgins
The Virgins - Rich Girls (live)
žánr: new wave / r'n'b
info: oficiální web, MySpace.com

Jsou z New Yorku, ale nemají rádi, když o nich někdo píše, že jsou z Brooklynu. Jsou totiž hrdí hlavně na Manhattan. Když se dali dohromady, věděli, čeho chtějí dosáhnout, ale neměli ani šajnu o tom, jak se hraje na nástroje, které si předem rozdělili. Po roce (prý) nepřetržitého zkoušení a psaní vtrhli na pódium před lidi a zjistili, že na to nemají. Ale už nezalezli zpátky do zkušebny, ale rozhodli se, že dají dohromady dokonalou živou show. Právě proto si je představíme naživo s písničkou "Rich Girls", kterou časopis Rolling Stone zařadil na osmašedesáté místo žebříčku s nejlepšími skladbami roku 2008.


Je libo přídavek?
Morrissey - I'm Throwing My Arms Around Paris (žánr: indie rock)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY