Nejprodávanější album roku 2008 má v Británii Duffy

05.01.2009 00:11 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Novoroční britské žebříčky mnoho změn nenabízí, v singlech pořád vede Alexandra Burke s kýčovitou verzí "Hallelujah" a v albech Take That s "The Circus". Zajímavější je pohled do výročního pořadí nejprodávanějších alb, kde triumfuje debutové album welšské hvězdy Duffy.
Alexandra Burke - Hallelujah
© facebook interpreta
Singlové pořadí britského žebříčku si drží fazónku z časů ve starém roce. Jen prodejní čísla jsou pochopitelně v povánočním období podstatně nižší. V čele je stále Alexandra Burke s "Hallelujah", dvojku okupuje její kolegyně Leona Lewis s "Run", který se stále prodává jen jako digitální download. Vyzývatelka pro x-factorový tandem už je ale tady - americká zpěvačka Lady GaGa a její hit "Just Dance". V Británii je v prvním týdnu na trojce a v následujících týdnech čekejme útok na vrchol. Podle mého názoru už zůstává jen otevřená otázka, jestli zpěvačka, jež bude v Praze doprovázet Pussycat Dolls, dobyje číslo jedna dříve v Americe nebo v Británii.

I nadále se k desítce blíží Beyoncé se "Single Ladies (Put A Ring On It)", tento týden zaparkovala na čísle čtrnáct. Novinku v žebříčku mají Sugababes, ale ani hluchý týden nepomohl k tomu, aby se jejich "No Can Do" dostalo výše než na číslo 23. 'Babes jen potvrzují, že po propadáku alba "Catfights And Spotlights" zažívají v Británii těžké časy, když se zatím ještě nikdy nestalo, aby jejich druhý singl z desky nebodoval alespoň v Top 20.

    Top 10 - singly:
  1. Alexandra Burke - Hallelujah
  2. Leona Lewis - Run (D)
  3. Lady GaGa feat. Colby O’Donis - Just Dance (D)
  4. Beyoncé - If I Were A Boy
  5. James Morrison feat. Nelly Furtado - Broken Strings
  6. Kings Of Leon - Use Somebody
  7. Katy Perry - Hot N Cold
  8. The Killers - Human
  9. Britney Spears - Womanizer
  10. Take That – Greatest Day

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Take That - The Circus
© facebook interpreta
První číslo jedna v novém roce patří v albovém žebříčku znovu Take That a jejich "The Circus". V Top 3 se nám pěkně poskládaly nejprodávanější alba v Británii v loňském roce - jen si prohodily pořadí. Druzí jsou Kings Of Leon s "Only By The Night", třetí místo patří Duffy, která s "Rockferry" udržela pozici číslo jedna ve výročním žebříčku. Z nižších pozic se vynořila dva roky stará hitová kolekce Girls Aloud "The Sound Of - Greatest Hits", která patrně těží z povánočních slev.

V druhé desítce se z resuscitace prodejů těší MGMT s "Oracular Spectacular" i Elbow s "The Seldom Seen Kid". V čtyřicítce se vůbec poprvé objevuje Jason Mraz s "We Sing. We Dance. We Steal Things". Deska vyšla vloni v květnu, ale v Británii skórovala maximálně na čísle 110, aktuálně jí patří pozice 35.

    Top 10 - alba:
  1. Take That - The Circus
  2. Kings Of Leon - Only By The Night
  3. Duffy - Rockferry
  4. Leona Lewis - Spirit
  5. The Killers - Day & Age
  6. Girls Aloud - The Sound Of - Greatest Hits
  7. Stereophonics - Best Of - Decade In The Sun
  8. The Script - The Script
  9. Beyoncé - I Am... Sasha Fierce
  10. Girls Aloud - Out Of Control

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.

Výročnímu žebříčku za rok 2008 dominuje Duffy s "Rockferry", které na záda dýchali Take That, již měli nevýhodu v tom, že "The Circus" se prodával jen měsíc. "Spirit" Leony Lewis byl v roce 2007 druhým nejprodávanějším albem, loni mu díky deluxe verzi patřila trojka - celkový prodej už překročil dva a půl milionu kusů. Svoje umístění v desítce si zopakovala Rihanna s dalším albem z roku 2007 - "Good Girl Gone Bad". Dokonce prodala více kusů a polepšila si z desítky na šestku. Jediným interpretem, který zopakoval předchozí umístění v Top 10 s odlišnou deskou, jsou právě Take That.

Pro zajímavost - Oasis jsou patnáctí, The Ting Tings patří číslo 23, Elbow jsou s "The Seldom Seen Kid" na příčce 35 a album oceněné Mercury Prize prodalo dokonce více než poslední album Madonny i Guns'N Roses, kteří se těsně nevešli do elitní čtyřicítky.

    Top 10 - alba 2008:
  1. Duffy - Rockferry (1,684,944)
  2. Take That - The Circus (1,446,135)
  3. Kings Of Leon - Only By The Night (1,181,641)
  4. Leona Lewis - Spirit (1,108,369)
  5. Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends (1,089,000)
  6. Rihanna - Good Girl Gone Bad (819,000)
  7. The Killers - Day & Age (693,000)
  8. Girls Aloud - Out of Control (591,786)
  9. Pink - Funhouse (587,983)
  10. Scouting For Girls - Scouting For Girls (575,000)

Další pořadí výročního žebříčku najdete zde. (Díky Tomášovi z komentářů k minulému žebříčku.)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY