Modrá žienka domáca v cudzom meste

17.12.2008 13:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Hezká, talentovaná, citlivá. Úspěšná a populární na Slovensku i v Česku, snažící se uspět v zahraničí (zatím neúspěšně). To vše je Jana Kirschner. Pokud byste o ní z nějakých nepochopitelných důvodů neslyšeli, seznamte se třeba prostřednictvím výběrového dvojalba "The Best Of".
8/10

Jana Kirschner - The Best Of

Skladby: CD1 - Všetko je nanič, Líška, Shine, Modrá, Where Did You Go, So životom v ohrození, Sweet Child, V cudzom meste, Žienka domáca, Slnko, Myslím na tebe, Sněžná sova, Home
CD2 - Okolo nás, The Sentimental Love Song, První noc v novém bytě, Na čiernom koni, She's So Shallow, Little Sister, Posledná, Ráno, Oh Me,Oh My, Vidoucí ale neviděná, Bude mi lehká zem, Finally
Vydáno: 24.11.2008
Celkový čas: 47:55 + 46:35
Vydavatel: Universal
Dvě desky, které se ukrývají v obalu Jana Kirschner - "The Best Of", jsou jednak samozřejmě typickým předvánočním produktem, jednak ale také soundtrackem na cestu ke svobodě. Rozumějte, "cesta ke svobodě" (nebo "cesta k sobě"), to jsou slova samotné zpěvačky z bookletu - a výběr písní vzniklých v letech 1998 až 2008 celkem podrobně dokumentuje tuto cestu plnou hledání, která, doufejme, ještě zdaleka není u konce. Nynější bilance pětadvaceti skladeb je jen prvním ohlédnutím.

Na dvou albech je dost prostoru pro všechny podstatné položky z repertoáru zpěvačky (a jednu zdařilou novinku) a velkým plusem výběru jsou písně vzniklé mimo rámec obvyklých spolupracovníků Jany Kirschner. Skladby tandemu Hapka/Horáček či duet s Mirem Žbirkou rozšiřují už tak dost široká teritoria, v nichž se Jana pohybuje zcela přirozeně a vkusně. Vždyť si plave jako ryba ve vodě popem, folkem, latinou, rockem a umí se popasovat s písničkou, která je obarvená do jazzu nebo folklórních motivů.

Za těch deset let, které kolekce pokrývá, je patrný vývoj od poprockových hitů "Modrá" nebo "V cudzom meste" k jemnějším a přemýšlivějším kouskům, ale nová píseň "She's So Shallow" je spíš právě ta hitovka, jakými se Kirschner proslavila na svém průlomovém albu před dekádou. Bude tedy zajímavé sledovat, kam se budou ubírat nové skladby - na příští rok slibuje zpěvačka desku zase ve slovenštině.

Ve svém příspěvku v makrorecenzi Janina skvělého anglického alba "Shine" před rokem a půl jsem si zavěštil, že její velký sen o průniku do světa se jí nesplní. Bohužel to zatím vypadá na úspěšnou předpověď, i když, raději bych se mýlil. Ale třeba je Jana opravdu jen na první křižovatce a její cesta k sobě povede úplně netušenými zatáčkami.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY