Rozzářený vánoční nářez

05.12.2008 21:24 - Eva Samšuková | foto: facebook interpreta

Že bych vyskočila hodně vysoko, hodila svoje paty kamsi za hlavu a pak se nohama vrátila zpátky na zem, navíc přesně do rytmu prvního beatu? Tak to nedokážu ani při vykloubení kyčle. Dokážou to ovšem kluci a holka ze Skyline. Na jejich hudební i fyzický um jsem se zašla podívat do pražského Roxy.
Skyline, Roxy, Praha, 4.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Od červencového koncertu na festivalu Rock For People, kde Skyline poprvé předvedli novou zpěvačku, uběhlo bezmála půl roku. Marka Rybin už při výjezdech s kapelou nejspíš nespí v hostovském pokoji, ale zabydlela se přímo uprostřed kapelního obýváku. Stejné místo - přímo v centru dění - teď zaujímá na všech koncertních podiích, a tak ani prkna v Roxy nebyla výjimkou. Ovšem čas české kapely měl přijít až o půl deváté.

Nejdřív nad hlavou pražského publika začal křičet nějaký hlas, jehož majitel po chvíli vyběhl na podium. Byl jím András Kéri aneb MC Columbo - frontman maďarských gulášků z Brains. Vyžlátko, zdálo by se, ovšem za to, co se z jeho hrdla dralo, by se nemusel stydět ani ten nejčernější rastaman. Brains koncert započali poměrně něžně, ale nakonec dokázali svoje nástroje rozehrát do skvělého drum & bassu. Ten mi hned ze začátku připomněl francouzské La Phaze, které žere moje sestra. Chtěla jsem jí tudíž k Ježíšku koupit desku nového objevu z Maďarska, jenže to bych pak nestihla fenomenální nástup Skyline, který jsem přirozeně upřednostnila. Z Andrásových úst se sekanou angličtinou ozvalo cosi jako: "Gla gla vla, bla bla vla! Skyline!!" Nebylo prostě pochyb o tom, kdo v následujícím okamžiku převezme notovou osnovu večera.

Skyline, Roxy, Praha, 4.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Skyline rozpohybovali hrozen holek, které vyplnily uctivě prázdné prostory objevující se při koncertě Brains, hned v prvním songu "Hanging Around". Jedna z fanynek se vedle mě zděšeně sháněla po Marce, která nezpívala refrén: "No ty vole, kde je ne? Teď nám řeknou, že je nemocná, ne?" Žádný strachy, přiřítila se celá v bílém hned do druhého songu, a to elegantním jelením skokem, završeným hrubým vřísknutím.

Maximální energie se pak nepřestávala do Roxy valit od všech šesti členů kapely celou hodinu a půl. Publikum vařící se a smažící jako kapříci na vánočním večírku skvěle reagovalo na všechny refrény známých i neznámých pecek. Těch Skyline představili hned několik a lidem se líbily, z čehož měli všichni vespolek náramnou radost. Nutno ale podotknout, že jsem se na nové songy těšila jako na specialitky, které budou sestavené mnohem více z originální novoty, ale dočkala jsem se spíš osvědčené jistoty. I tak stále platí, že digipoppunkoví Skyline (jak sami sebe nazývají) jsou jednou z nejrozjetějších kapel v České republice a dokážou zavrtět i nejzarytějším sucharem. Tomu, kdo je vidí a slyší poprvé, z nich jednoznačně spadne dolní, dokonce i horní čelist.

Skyline, Roxy, Praha, 4.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Skyline mají svou show utaženou i v nejzauzlenějších detailech. Na obrazovkách a plátnech střídá sexy kost obtloustlou tanečnici, vzápětí kolem nich plavou ryby a do toho všeho poskakují zástupy minipostaviček s ksichtíkama členů kapely. Co na tom, že opulentní světla občas vypalují oči? Ty můžu zavřít. Ale uši si úplně ucpat nemůžu. Přebasované přední linie a převejškované zadní řady se během večera trochu srovnaly, falešný zpěv ale v davu nezaniknul. Ve čtvrtek večer jím trpěli jak NuC a Jacob, tak sama Marka, která se občas opravdu nemohla pevně chytnout a držet okolní tóniny. Hlas se jí tedy pohyboval v intervalu jeden tón níž až jeden výš.

Nadšení absolutní většiny přítomných diváků se tím ovšem vůbec neobrousilo. Naopak neustále gradovalo a vyvrcholilo naprosto nečekanou agonií - to když se z beden ozvaly první tóny legendární vánoční vypalovačky "Last Christmas" a tradiční vohoz kapely nahradily pletené svetry s jelenem, kšiltovky vystřídaly kulichy s bambulí. Jacobovi v ruce nechyběly lyže, Nuc rozhazoval do davu stužkou převázaná cédéčka. Jedním slovem boží. Po štědré dávce Skyline převzala žezlo DJská dvojka The Fakes a rozmixovala zbytek natěšeného davu.

Skyline, Roxy, Praha, 4.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jsem si jistá, že Skyline ve středu večer nikoho nezklamali, mě ale ani nepřekvapili. Pokud by si Marka zesílila odposlechy a umožnila širší průchod drsnější poloze svého hlasu, je možné, že i kapela by objevila další dimenze své tvorby, která zatím zaručeně nedorazila na konec. Příště si tak svá malá bezvýznamná mínus přeškrtám a připíšu velké červené plus. Třeba na nějakém velikonočním koncertě.

Na bohatou fotogalerii z koncertu se podívejte zde.

Skyline, Brains, Roxy, Praha. 4.12.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY