Koncert oholený takřka na kost

11.12.2008 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Fanoušci Avril Lavigne jsou vůči svému idolu velmi loajální a někdy velmi nekritičtí. Odpustí jí ledacos a omlouvají to ledasčím. Ovšem jak se jim podaří obhájit podobu jejího nového a totálně oholeného DVD "The Best Damn Tour - Live in Toronto", jsme opravdu zvědaví.
3/10

Avril Lavigne - The Best Damn Tour - Live in Toronto

Skladby: Intro, Girlfriend, I Can Do Better, Complicated, My Happy Ending, I'm With You, I Always Get What I Want, Best Damn Dance Break, When You're Gone, Innocence, Don't Tell Me, Hot, Losing Grip, Bad Reputation (Video Montage), Everything Back But You, Runaway, Hey Mickey, The Best Damn Thing, I Don't Have To Try, He Wasn't, Girlfriend (Dr. Luke Remix), Sk8er Boi
Vydáno: 05.09.2008
Celkový čas: asi 75 minut
Vydavatel: Sony Music
Je to pár měsíců, kdy k nám do pražské O2 Arény zavítala Kanaďanka Avril Lavigne. Její koncert jsem viděl a, i když jsem měl k jejímu vystoupení jisté výhrady, nemyslím si, že by byl tak špatný, jak vnímali report tehdy příznivci. Že Avril Lavigne není právě excelentní zpěvačkou, je obecně známá věc a když se k tomu přidá ještě nezvládnutý zvuk, těžko nad koncertem posléze jásat.

Toto vše se ale koncertního záznamu na DVD většinou netýká. Zvuk v hale jej neovlivní, hlavně se s ním obvykle ještě dál pracuje a některé "drobné intonační odchylky" se dotáhnou ve studiu. Dá se napsat, že to platí i "The Best Damn Tour - Live In Toronto", i když ono dotahování ve studiu nebylo až tak důkladné a některé falše najdeme i ve výsledné podobě. Jak je patrné z názvu, koncert tu zachycený se odehrál na domovské půdě Avril Lavigne. Jeho podoba je takřka identická s tím, co odehrála Avril jinde po světě - stejná show, jen třeba proti Praze mírně upravený sled písniček. V Torontu akorát diváci měli tu možnost pozdravit zpěvaččinu babičku a v rukou haldu svítících tyčinek.

Obrazový záznam odpovídá generaci, které je DVD určené. Rozhodně nečekejte vytříbený sled snímků a pohledy z kamer jako u DVD z režisérské sesle Hamishe Hamiltona. Zde vám rychlé prostřihy problikávají před očima, čímž se mělo zřejmě docílit dynamičnosti, avšak na mě působí spíše chaoticky. Zmatkovité jsou i přechody z koncertního záznamu do videí, které diváci vidí normálně na promítací stěně za pódiem. Jedna z mála věcí, která se na "The Best Damn Tour - Live In Toronto" opravdu povedla, je zvuk v Dolby Surround 5.1. Ten v obyčejném PCM Stereo 2.0 je o poznání horší (myšleno ve srovnání se stejným formátem na jiných hudebních DVD).

Někde v těchto místech normálně přichází popis bonusové výbavy DVD. Nevím, čím se to stalo, ale mě ji někdo z mého kotoučku zřejmě vymazal. Druhá možnost je i ta, že tomu, kdo připravoval "The Best Damn Tour - Live In Toronto" dohromady, nestálo za to zařadit ani několik klipů, dokument z turné, rozhovor s Avril, raritní živá vystoupení či alespoň fotogalerii. Že koncert nemá něco takového jako titulky, snad ani nemá smysl psát.

Výsledná podoba "The Best Damn Tour - Live In Toronto" se nedá nazvat jinak než tristní. V době, kdy se umělci předhání s bonusovou a zvukovou výbavou, bych vydání takto holého titulu majícího pouze hodinu a čtvrt považoval za zločin proti fanouškům. Nebýt slušného zvuku, bylo by toto DVD pouze draze zabaleným záznamem, který půjde zanedlouho v televizi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY