Zpívánky o scvrklých hlavách batolat

26.11.2008 05:00 - Viktor Palák | foto: facebook interpreta

Hororoví klauni, které si pamatujeme coby krotitele z cirkusu Eurovize, náleží do líhně kapel, které hardrock a metal považují za prostředníka zábavy, nikoliv závažných sdělení. O to smutnější je, že ač zpívají o šílených doktorech a ženách s botami z lidské kůže, baví jen průměrně.
4/10

Lordi - Deadache

Skladby: SCG IV, Girls Go Chopping, Bite It Like A Bulldog, Monsters Keep Me Company, Man Skin Boots, Dr. Sin Is In, The Ghosts Of The Heceta Head, Evilyn, The Rebirth Of The Countess, Raise Hell In Heaven, Deadache, The Devil Hides Behind Her Smile, Missing Miss Charlene
Vydáno: 30.10.2008
Celkový čas: 46:07
Vydavatel: Sony Music
U příležitosti vydání čtvrté řadové desky inovovali bubáci Lordi své masky, které je na rozdíl od jejich zvuku vymezily z rockového mainstreamu. Vzhledem k tomu, že Finové se svou image pracují hodně svévolně, můžeme to považovat za zprávu srovnatelně důležitou s informací o novém svetru vaší babičky či souseda. Navzdory mohutným kostýmům, které je činí nepřehlédnutelnými, nejsou neobratnými rockery či zmatenými manipulátory vlastní image. Jsou ale rockery natolik standardními, že by je právě bez masek bylo celkem snadné přehlédnout. Tvrdit, že by si nevšiml vůbec nikdo, by však zavánělo zlomyslností. Na to je "Deadache" až příliš žánru znalým albem, které celkem jednoznačně cílí na nezanedbatelný segment příjemců hudby.

Lordi náleží do aktuální retro vlny, která se obrací k podobám metalu a rocku osmdesátých let, a zatímco drsňáci aplaudují revivalu staroškolského amerického thrash metalu, těm s méně otrlými sluchovody jsou příjemné právě melodické hardrockové kapely jako Lordi. Ač hovoří o temnotě, která by měla albem prostupovat, hororové atmosféry, jakou známe od Kinga Diamonda, od nich nečekejme. Přestože podobně jako on pracují Finové s dětskými hrdiny hororových zkazek, chybí jim Diamondova schopnost provzdušnit či naopak semknout album účelnou prací kytar. Spíše než děs se jim daří křísit nevzrušivé žánrové stereotypy, jejichž základ v groovy riffech desku více než Diamondovi přiblíží jiné modle hororového metalu - albu "Hellbilly Deluxe" Roba Zombieho. Avšak kde Zombie dokáže pracovat na ploše celých skladeb, Lordi staví jen na refrénové náplni, zatímco těsto, které ji obepíná, je až příliš prohnětené zasloužilými žánrovými pekaři.

Kapela okolo klíčové postavy Mr. Lordiho, produktem jehož představ je, patří mezi ty interprety, sílu jejichž desek lze odhadnout podle pilotního singlu. Tím byla v tomto případě přímočará hardrocková vypalovačka "Bite It Like A Bulldog" a máte-li pocit, že i ta stojí na jediném silném nápadu, který se nedaří podložit silným doprovodem, odhalili jste právě slabost celého alba. Hitový potenciál se ztrácí v neschopnosti odklonit zraky od dávno slyšených melodií i struktur.

"Deadache" je standardnímu hardrockovým produktem, který se Lordi snaží ozvláštnit bezkrevnou maškarádou. Obávám se ale, že tady by mnoho nepomohlo ani kdyby opustili sevření svých kostýmů a začali se v písních jako je ta o Evilyn, dívce se srdcem z pekla, rozvášňovat zcela nazí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY