Splašené stádo hitů splnilo všechna očekávání

25.11.2008 05:00 - Eva Liliana Vlachová | foto: facebook interpreta

Farin Urlaub je docela podnikavý chlapík. Zpívá a hraje na kytaru v samozvané "nejlepší kapele světa" - německých Die Ärzte, k tomu si cestuje po světě a jen tak bokem si každé dva roky vydá sólovou desku. A i ta v pořadí již třetí dokazuje, že rozhodně nejde o kompilaci druhořadých skladeb.
8/10

Farin Urlaub Racing Team - Die Wahrheit Übers Lügen

Skladby: CD1 (Büffelherde): Nichimgriff, Unscharf, Gobi Todič, Seltsam, Krieg, Pakistan, Niemals, Die Leiche, Monster, Atem, Karten
CD2 (Ponyhof): I.F.D.G., Zu heiss, Insel, Trotzdem
Vydáno: 31.10.2008
Celkový čas: 36:27 + 13:58
Když se vám novinka "Die Wahrheit Übers Lügen" ("Pravda o lhaní") poprvé dostane do ruky, jako první vás překvapí, že se pod tímto názvem ve skutečnosti skrývají desky dvě. Jak se nechal slyšet sám autor, "je to jedno a půl alba" - větší placka s pracovním názvem "Büffelherde" ("Stádo buvolů") a menší "Ponyhof" ("Ranč poníků"). Prvně jmenovaná obsahuje klasické urlaubovské hity v převážně rockovém hávu, na druhé jsou k nalezení překvapivé ska, dancehall a reggae skladby, "které by na jednom albu s rockovými peckami působily rušivě". Tohle rozdělení mi přišlo docela zbytečné, na velkém albu totiž i tak zůstalo několik písniček, které moc nezapadají do kontextu... ale dobře, pane Urlaub, že jste to vy.

Tentokrát si Farin Urlaub poprvé nenahrával všechny nástroje sám, ale přizval si do studia svůj početný Racing Team - jedenáctihlavý ansámbl, který ho doteď jen doprovázel na koncertních pódiích. Jak sám přiznal, už na minulých albech měl co dělat, aby odehrál všechny party - a na deskách bylo znát, že jeho hlavním nástrojem je a bude kytara. Dá se tedy od novinky očekávat složitější hudební aranžmá? Ano i ne. Je to škoda, ale maestro Urlaub plně nevyužil potenciálu kapely a na desce se jeho harém (Racing Team tvoří ze tří čtvrtin mladé a víceméně krásné slečny) ke slovu moc nedostal. Člověk by od tří kytar, basy, bicích, tříčlenné dechové sekce, třech vokalistek a jednoho odrostlého punkáče čekal smršť, ale dostává se mu jen učesaného a neškodného větříčku. Už z alba je ale znát, že většina písní plně vynikne až v živém provedení - návštěvníci nadcházejícího turné se tedy opravdu mají na co těšit, vystoupení dvanáctihlavé saně FURT pod taktovkou dvoumetrového blonďáka Farina jsou zárukou výborného koncertního zážitku.

Tu a tam Farin překvapí něčím, co bychom od něj nečekali (jako například rapovanými pasážemi ("I.F.D.G."), táhlým reggae ("Zu heiss") nebo precizně vyvedeným dancehallem jako od mistrů v oboru, berlínských SEEED ("Insel"), jinak se však drží osvědčeného vzorce. Protestsong proti týrání zvířat? Máme. Dojemný a prvoplánový lovesong? Taky. Rozjuchaný hit vhodný pro podkres ranního joggingu v parku? Nemůže chybět.

Přesto "Die Wahrheit Übers Lügen" zdaleka není kýčovitou ani hloupou deskou. Farin Urlaub si ve svých textech hraje se svou nejlepší devízou - inteligentními texty plnými narážek, lingvistických vtípků, dvojsmyslů a skrytých významů. Málokdo dokáže napsat písničku o tom, že po jezeře pluje mrtvola a nepřinutit přitom své posluchače ke kroucení hlavou a klepání si na čelo. Ačkoliv se celá deska nese v duchu svých předchůdců "Endlich Urlaub" a "Am Ende der Sonne", není to vůbec špatně - Urlaub zůstává v prověřených vodách stravitelného poprocku, ve kterých ovšem umí plavat zatraceně dobře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY