Takové nepřekvapující řemeslo

02.11.2008 05:00 - Honza Janula | foto: facebook interpreta

Na obálce lebkoun a jméno kapely dosahující svou průrazností úrovně perel typu Masturbátor. Censorshit a jejich deska "User Manual". Půjde o zastydlý metal nebo pubertálně jalový punk? Šéfredaktore, zač mě trestáš, vzdychne recenzent a zastrčí CD do přehrávače. Co to bude?
5/10

Censorshit - User Manual

Skladby: Enter, Klec, De-Stroy, No Way, Junior Cox, Song For Alexandria, Cop - Shit, Bestie boj se, Zskurvenej den
Vydáno: únor 2008
Celkový čas: 36:53
Vydavatel: Cecek Records
Žádné dlouhé napínání. Již zhruba deset let fungující Censorshit z Ostrova nad Ohří hrají moderní metal okořeněný hardcore a (nejen díky zdatnému turntabelistovi v sestavě) nu-metalem. Zvuk nahrávky samozřejmě trochu odpovídá malé firmě a rozpočtu, ale to se dalo čekat a přimhouříte oči, protože muzikanti jsou to dobří a hlavně basa bublá a duní, jak má. Zkrátka není to vůbec zlé a hned první písnička "Enter" mě zajímavým intrem a následným přívalem valivé energie příjemně překvapila. Hm, a dokonce se nebojí zpívat česky... Vzpomněl jsem si na Kurtizány z 25. avenue a těším se, co bude dál.

Ale dál je to většinou spíše horší než lepší. Už v půlce druhé písničky se objeví první příznaky monotónnosti. Rychle přibývá dojem dobře zvládnutých žánrových klišé a schází podobně osvěžující okamžiky, jako jsou citace "Sabotage" od Beastie Boys v "Bestie boj se" nebo doom-metalově zpomalená "Song For Alexandria".

Chybí zkrátka více osobitosti, chytlavější refrény či slogany, melodie, zajímavější struktura. Něco, co jste mohli vyčítat třeba Metallice na "St. Anger". A zpěv? I zde si můžeme, proč ne, vzpomenout na "St. Anger". Pepe B. C. zpívá/řve prakticky v jediné poloze a náladě a se stále stejným způsobem frázování. Spíše křeč než tvrdost a zpestření se nedostaví ani s občasnými pokusy o rap, který (v podání jiného vokalisty) vyvolá spíše nechtěný úsměv. On je totiž rozdíl mezi slabikováním a rapem.

Co hůř; z pocitu dlouhé chvíle otevřete booklet, a to není úplně nejlepší nápad. Texty jsou totiž často neobratné až... No, posuďte sami takové dvojverší "Když jsi byl junior, měls rád kakao, teď seš senior a máš rád koks" z asi nejslabší písně alba "Junior Cox".

A rozsudek? "User Manual" není špatná deska, ale není ani nějak výrazně dobrá, a tak tomuhle sympaticky poctivému a řemeslně zvládnutém nářezu, který by zejména na koncertě měl fanouška tvrdé české muziky potěšit, nemohu dát víc jak pět hvězdiček a dodat, že je těmhle "smradlavejm" pivním týpkům dávám určitě raději, než bych dal šest vystajlovaným podnikatelům... třeba ze Support Lesbiens.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY