Když ani Ronson nepomůže...

20.10.2008 13:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Jako když režisér natočí třetí pokračování filmu, co jej proslavil. Stejně tak Kaiser Chiefs na novince "Off With Their Heads" přicházejí s materiálem na motivy dvou předchozích desek. Jak to tak chodí, trojka většinou na dvojku nemá, natož na jedničku. Přestože o úplný propadák nejde.
6/10

Kaiser Chiefs - Off With Their Heads

Skladby: Spanish Metal, Never Miss A Beat, Like It Too Much, You Want History, Can't Say What I Mean, Good Days Bad Days, Tomato In The Rain, Half The Truth, Always Happens Like That, Addicted To Drugs, Remember You're A Girl
Vydáno: 20.10.2008
Celkový čas: 42:43
Vydavatel: Universal
Původně měla letos parta z Leedsu přijít pouze s EPčkem a s novou řadovkou počkat až na příští rok. Bůh ví, jak by to bylo dopadlo, nicméně materiál na novince není - přiznejme si to - žádná sláva. Kaiser Chiefs byli vždycky kapelou s fotbalovo-hospodskými refrény a vyřvávačkami o sobotních nocích. Ostatně i název si dali podle jihoafrického fotbalového mužstva. Přesto dokázali jak na debutu "Employment", tak i na dvojce "Yours Truly, Angry Mob" dobře bavit. Vždyť o co jde v rokenrolu víc, než hlásala parta kolem Rickyho Wilsona?

Před třetí deskou měli Kaiser Chiefs na výběr: buď to risknout a natočit něco nového, nebo to risknout a natočit potřetí to samé. Rozhodli se pro to druhé, čímž si zřejmě určili strop; mantinely, v rámci kterých se už asi napořád budou pohybovat. "Off With Their Heads" je totiž třetím pokračováním toho samého - jednoduchých kytarových písniček, tu a tam ozvláštněných klávesovými nástroji. A nic nezměnilo ani angažování Marka Ronsona na postu producenta.

Některé z novinek nepostrádají tah na branku a jednou se určitě vejdou na výběrovou desku ("Never Miss A Beat" a "You Want History", které měly premiéru už na turné v zimě loňského roku), jiné na toto místo stojí frontu ("Like It Too Much", "Tomato In The Rain"), ale další patří spíš k tomu horšímu průměru, který Kaiser Chiefs stvořili. Úvodní "Spanish Metal" mlátí prázdnou slámu, podobně jako "Always Happyend Like That" s hostující Lilly Allen. Mimochodem - hosté jsou tu jedinou novinkou. Kromě britské zpěvačky je na albu slyšet ještě rapující Sway DaSafo v "Half The Truth" a členové New Young Pony Club v backvokálech "Never Miss A Beat". Tím však veškerá inovace končí.

Sečteno a podtrženo - Kaiser Chiefs natočili album, které tvoří jednoduché kytarové songy. Stejně jako v případě předchozí desky a stejně jako v případě debutu. Dobrých tažných nápadů však ubylo a je otázka, jakým směrem se kapela z Leedsu vydá dále. Louhovat nápady dál a natočit čtvrté pokračování, to už by možná bylo moc i na fanoušky, i když... ti skalní si novinku koupí i s navijákem.

Na závěr mi dovolte vzpomínku. Onehdá mi říkal - dnes už nebožtík - Pavel Grohman: "Uvidíš, že až budou Kaiser Chiefs točit sedmou řadovou desku, najde se nějaký chytrák, který řekne, že natočili to samé." Mno, stalo se tak. Už u trojky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY