Koho varují Green Day?

16.11.2000 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Docela dlouhé tři roky museli fanoušci čekat na nové album Green Day s názvem "Warning". Jestli se čekání vyplatilo či ne, se dozvíte v dnešní recenzi.
5/10

Koho varují Green Day?

Skladby: Warning, Blood, Sex And Booze, Church On Sunday, Fashion Victim, Castaway, Misery, Deadbeat Holiday, Hold On, Jackass, Waiting, Minority, Macy's Day Parade

Kupte si nové album Green Day Warning za skvělých 497,76 Kč na CD!

Celkový čas: 41:08
Green Day fanoušky dostali hlavně svým albem "Dookie", které obsahovalo odzbrojující hitovky jako například "Backet Case" či "When I Come Around". Další desky už tak úspěšné nebyly, a tak si kapela dala pár let oddech, aby všechnu novou energii napumpovala do letošní desky "Warning". Někde se ale něco zadrhlo.

Kapela sice chtěla trošku poodstoupit od svých poppunkových popěvků, kterými se proslavila, ale možná to radši neměla dělat. Na novince sice má více "serióznější" výraz (pokud to u frontmana, jakým je Billie Joe Armstrong, je vůbec možné), občas se snaží použít i jinou instrumentaci než basu, bubny a kytaru, ale nijak velký posun se nestal. Písničky stále obsahují melodie, které zní, jako byste si je měli začít okamžitě zpívat spolu s kapelou, ale problém je v tom, že jen tak zní, ale zpívat si nebudete. Přiznám se, že sám téměř nevím, kde se stal ta chyba, že je album docela nuda. Asi že to všechno jsme už od Green Day několikrát slyšeli a přežvýkávat stále dokola podobné melodie člověka moc nebaví.

Deska samozřejmě obsahuje několik hitovek, které jsou opravdu dobré, ať už první singl "Minority", který se odvíjí v téměř pochodovém rytmu nebo vypalovačka "Church On Sunday" či na base postavená titulní "Warning". Žádná z nich se ale nevyrovná starším peckám, což je docela škoda. Ze zcela jiného břehu je třeba pětiminutová "Misery", kde si kapela sice vyhrála s aranžmá (akordeon, smyčce a podobné nástroje), ale výsledek zní téměř jako nějaká hospodská dechovka. V "Deadbeat Holiday" zase bezostyšně vykradli harmoniku z jedné beatlesácké písničky, ale v bookletu o tom nenajdete ani slovo. Závěrečná "Macy's Day Parade" alespoň trošku opět vyzdvihuje album zpět nahoru, podobné písničky (v podstatě jediná balada na desce) na závěr nahrávek prostě patří. A navíc se opravdu povedla.

Pokud chtěli Green Day s "Warning" dobýt ztracené pozice, nijak zvlášť se jim to nepovedlo. Je sice třeba ocenit, že se chtěli alespoň trochu vymanit ze svého poppunkového zvuku, ale výsledek nedopadl podle očekávání. Kapela prostě umí rychlé písničky s odsekávanými riffy a výraznými refrény a asi by se jich měla držet. Album rozhodně není špatné, ale nijak zvlášť člověka nezaujme, alespoň ve studiové podobě. Věřím tomu, že na koncertech to musí být stejný odvaz jako dříve.

CD k recenzi poskytla firma Warner Music.

Album: Green Day - Warning
Hodnocení: 5/10
Celkový čas: 41:08
Skladby: Warning, Blood, Sex And Booze, Church On Sunday, Fashion Victim, Castaway, Misery,


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY