Slyšeno v předstihu: Oasis - Dig Out Your Soul

23.09.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Oasis - Dig Out Your Soul
© facebook interpreta
"Ráno míjíte onen přechod a španělští turisté, kteří se neustále hemží okolo něj, k vám vždy přistoupí s prosbou o foto," zavzpomínal na nahrávání Noel Gallagher v rozhovoru pro NME. "No a tak chvilku postojíte, dáte si kafe v kantýně a pak prostě přijdete do studia a odehrajete, co máte..." Sedmá studiovka Oasis "Dig Out Your Soul" se natáčela ve studiích na Abbey Road a vůbec to nevypadalo tak divoce jako ony schválně-kdo-si-ze-včerejška-více-pamatuje dýchanky z prvních tří desek, z jejichž stínu se sestava okolo bratrů Gallagherových snaží již počtvrté uniknout.

Zatímco první tři alba byla sevřenou výpovědí své doby, jejich nástupci spíše jen udržovali kult Oasis v širším hudebním povědomí; rozhodně jej neposunovali kupředu, ale - což je také podstatné - ani zpátky. A není se čemu divit, Noel Gallagher by si klidně na stadiónovky mohl dát patent, takže tři, čtyři se na každé placce vždy našly, a to Oasis stačilo na to, aby sbírali jeden Top 5 singl za druhým a vyprodávali koncerty během několika hodin. S "Dig Out Your Soul" to ale nebude tak jednoduché, protože nemalá část silné fanouškovské základny kapely bude desku zřejmě nesnášet.

Oasis
© oasisinet.com
Pilotní singl "The Shock Of The Lightning" sice ještě je vzpomínkou na geniální béčka z éry "Be Here Now", ale jím a vykrádačkou / poctou nekonečné slávě Johna Lennona "I'm Outta Time" veškerá na první pohled zřejmá pojítka s klasickou tvorbou Oasis končí. Zbytek nahrávky je zasvěcen psychedelickým, kytarově nekytarovým výlevům, které mají k písničkovosti a samozřejmosti "Definitely Maybe" či "(What's The Story) Morning Glory?" i k šedesátkovému retru z "Don't Believe The Truth" asi stejně daleko, jako mají na své nové desce The Verve k "Urban Hymns".

Atmosféru skladeb často dotváří orientální smyčky, pro "The Turning" si Oasis půjčili klávesy, na které Radiohead nahrávali "Kid A", v plánovaném třetím singlu "Falling Down" jsou kytary jen proto, aby se na ně neprášilo. "(Get Off Your) High Horse Lady", "To Be Where There's Life", "Nature Of Reality" i "Soldier On" postrádají refrén, což je u skupiny, která právě výrazu refrén dávala celá devadesátá léta nový smysl, lehce překvapivé... V beatlesácké terminologii řečeno: S "Dig Out Your Soul" se Oasis pokouší o jednodiskovou verzi svého vlastního bílého alba. O tom, jestli jim první vážný pokus o překročení sebe sama u fanoušků a kritiků vyjde, se dozvíme více již počátkem října, kdy jde nová placka Oasis v Evropě a na britských ostrovech do prodeje.

Sedmá studiová deska Oasis "Dig Out Your Soul" vychází 6. října a bude mít následující tracklist: Bag It Up, The Turning, Waiting For The Rapture, The Shock Of The Lightning, I'm Outta Time, (Get Off Your) High Horse Lady, Falling Down, To Be Where There's Life, Ain't Got Nothin', The Nature Of Reality, Soldier On.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY